Нено Димов е обвиняем за умишлена безстопанственост. Остава в ареста за 72 часа

Даниела Добрева Последна промяна на 10 януари 2020 в 15:52 8160 3

Министърът на екологията в оставка Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник, съобщи прокуратурата.

Той остава в ареста за 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства.

Утре прокуратурата ще иска постоянния му арест.

Ако бъде признат за виновен по обвинение в умишлена безстопанственост, го заплашва затвор от 2 до 8 г.

Разследването е под надзора на Спецпрокуратурата. В неговия ход е установено, че водният ресурс на яз. "Студена", който е държавна собственост, е намалял до критичния мнимум. Язовирът се управлява от МОСВ, а се наблюдава от ВиК Перник. Министърът е този, който всеки месец е утвърждавал графиците за водоподаването за промишлени и битови нужди и е трябвало да се съобрази с данните за намаляващия обем, но не го е направил, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Прокуратурата е установила, че Нено Димов в разрез със закона е разрешавал водоползване за промишлени нужди на "Стомана"- Перник и на свързаната с бизнесмена Христо Ковачки "Топлофикация"- Перник, и това е ставало в периода от 1 януари 2018 г. до 17 ноември 2019 г. Не е направил нищо за управлението и стопанисването на язовира, въпреки докладите на различни институции. Така щетите са за повече от 11 млн. лв. и милиони литри вода, което се е отразило върху обемите питейна вода, обясни Милева.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев каза, че наказателното производство е образувано преди месец. В хода на разследването се проверява и ремонтът на язовира и на водонапорната кула, който се извършва със заем от Световната банка. Разследва се и управлението на водния ресурс от страна на МОСВ и дейността на ВиК. 

От събраните доказателства от 48 тома е ясно, че е извършена умишлена безстопанственост. При претърсването на кабинета и дома на Нено Димов са иззети документи за концесиите на дружество "Юлен", обясни прокурор Кънев.

Все още няма доказателства за престъпление, но проверката продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8075

3

elbarbudo

10.01 2020 в 22:03

Браточки, за да се оправим, на всяка лампа на булевард брюксел трябва да увиснат по петима поне...

7823

2

kokoten

10.01 2020 в 17:02

Да съберем пари и да построим нов затвор за Мутрата и крадливата паплач около него....

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

10.01 2020 в 16:18

То туй още ПЕРНИШКАТА ПРОКУРАТУРА си го каза...
Шо трябваше и спецпрокурватурата да го прай на ремикс по МВР Пикчърса..
А Аврамовица - КОГА???