МП с насоки към съдебните изпълнители как да действат при деца на разделени родители

OFFNews 27 юли 2022 в 12:45 1099 0

насоки

Снимка Архив

Министерство на правосъдието

Правосъдното министерство изпрати на Камарата на частните съдебни изпълнители и Асоциацията на държавните съдебни изпълнители Насоки за действия при предаване на дете на разделени родители.

Насоките, изготвени с представители на двете организации и други заинтересовани институции, целят подобряване на ефективността на производствата по предаване на дете на разделени родители по реда на глава 48 „Изпълнение на определено действие“ в Гражданския процесуален кодекс, уточняват от МП.

Във връзка с действащите нормативна уредба на съдебните изпълнители се препоръчват конкретните стъпки в производствата, така че те да са по-ефективни, щадящи децата и да се избегнат родителските конфликти.

Част от насоките включват съдебния изпълнител да уведомява дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия адрес на детето за извършване на проучване по случая и да се изисква изготвяне на социален доклад след срещи с двамата родители, както и провеждане на подготвителни срещи с детето и родителите в присъствието на социален работник/психолог.

При неуспешен опит за предаване съдебният изпълнител може да:

• налага глоба на родителя, който с действията си е осуетил изпълнението на съдебното решение;

• уведомява Дирекция социално подпомагане (ДСП) по настоящ адрес на детето за преценка сътрудничество от страна на родителя, дължащ изпълнение за издаване на задължително предписание по чл. 18, ал. 4 от ППЗЗДет., ако по случая е отворен за мерки за закрила в семейна среда;

• уведомява ДСП по настоящ адрес на неотглеждащия родител за преценка неговото сътрудничество и отношение към детето и предоставяне на необходимите консултации, при необходимост.

При системно осуетяване/възпрепятстване на изпълнението съдебният изпълнител:

• налага последователни и прогресиращи по размер глоби на препятстващия изпълнението родител;

• указва на дължащия изпълнение родител да подаде заявление в ДСП по настоящ адрес за безплатно ползване на подходящи социални услуги и информира ДСП за консултиране и съдействие при изпълнението;

• уведомява дирекция ДСП за необходимостта от предприемане на мерки за закрила в семейна среда, съответно за издаване на задължително предписание за ползване на социални услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови