Мария Павлова: Прокуратурата започва проверка на делата 'на трупчета'

OFFNews 22 юни 2023 в 11:18 2015 0

Павлова

Снимка БГНЕС

Мария Павлова

Новият зам. главен прокурор Мария Павлова обяви, че делата "на трупчета" няма да продължат да са в това състояние. Днес в прокуратурата ще се сформира работна група, която да провери дали има такива дела, няма да бъдат забравени и тези, по които отстраненият като ръководител на държавното обвинение Иван Гешев поиска депутатските имунитети на бившите премиери и сегашни депутати Бойко Борисов и Кирил Петков.

Преди дни съпредседателят на "Продължаваме промяната" сам се отказа от депутатската си защита. Борисов отказа.

Павлова обяви пред бТВ, че пред прокуратурата не стои на дневен ред оттеглянето на поисканите от Гешев имунитети и напомни, че в парламента вече работи комисия, която трябва да разгледа основанията за това.

"Днес най-вероятно ще излезе заповед за сформиране на работна група в прокуратурата, която уточнява критериите, по които ще се проверяват определени категории дела. Най-вероятно и част от делата, по които са искани имунитетите, ще попаднат в категорията на проверяваните. Това е начинът да се провери дали такива дела са стояли "на трупчета" последните години и са активирани точно в настоящия момент и евентуално така ще се види какви са били целите за това им активиране", изтъкна Мария Павлова.

Тя допълни, че ще бъде направен преглед на всички вътрешни правила за работа на прокуратурата, които са били създадени по времето на Гешев. Идеята е да се види дали сред тях има несъответстващи на нормативните правила. Предстои другата седмица да бъде свикано и национално съвещание на всички административни ръководители, за да се обобщят лошите практики по места.

"Искаме да дадем ясни сигнали към обществото, че така повече няма да продължава работата в прокуратурата. Приоритет е да върнем нормалността и доверието на обществото в прокуратурата", декларира Павлова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!