КС: Машинното гласуване не противоречи на основния закон

Обявиха за противоконституционен текстът на ИТН, че пропорционалната система ще се прилага само до първия редовен вот

OFFNews 02 юли 2021 в 13:31 2695 0

Броени дни преди парламентарния вот на 11 юли Конституционният съд обяви, че машинното гласуване не противоречи на основния закон.

На тези избори за първи път ще се гласува изцяло с машини. Изключение правят секциите под 300 души, болниците, домовете за стари хора, при гласуване с подвижна избирателна кутия. Вотът ще е с хартиена бюлетина и когато поради възникнали непреодолими обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно.

Машинното гласуване стигна до КС по жалба на 66 депутати от ГЕРБ, в която се казваше, че се нарушава принципът за „равно избирателно право". Оспорени бяха почти всички променени от 45-ото Народно събрание разпоредби от Изборния кодекс. По част от тях съдиите не са били единодушни. По текста за машините на особено мнение са били петима конституционни съдии.

В решението си КС слага знак на равенство между хартиената бюлетината и нейния машинен еквивалент.

"По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител", пишат в мотивите си съдиите.

Според висшите магистрати това, че в малките секции се гласува на хартия, не е дискриминация, тъй като нито ограничава права, нито предоставя привилегии.

"Начинът на подаване на гласа – с бюлетина за машинно гласуване, с хартиена бюлетина или по друг начин – не е свързан с конституционно защитено право на избирателите. Щом независимо от технологията на гласуване, законът предвижда равно третиране на различните начини на гласуване и обезпечава спазването на конституционните принципи на избирателното право в различните хипотези, то законодателният орган е действал в пределите на допустимата законодателна целесъобразност", подчертават от КС.

Съдът отхвърля и тезата на ГЕРБ, че вотът с машина не е пряк.

"Промяната на материалния носител, върху който е отразен гласът на избирателя, не променя характера на избирателното право като пряко", пише в решението.

Единственият обявен за противоконституционен текст е текстът на "Има такъв народ", според който пропорционалната изборна система ще се прилага само до първите редовни парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови