КПКОНПИ към Надежда Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2022 в 12:22 2187 1

Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейният политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им.

Този коментар направиха от КПКОНПИ на изказването на Надежда Йорданова от сутринта, че "настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните".

В два поредни доклада на Европейската комисия по Върховенството на закона КПКОНПИ е една от малкото български институции, чиято работа е оценена еднозначно положително. От началото на 2020 г. досега комисията бе приета единодушно от своите партньори, сред които антикорупционните агенции на Франция и Италия, за член на международни организации и мрежи (Мрежа за почтеността, Мрежа на органите за превенция на корупцията (NCPA) и др.), се посочва в съобщението на комисията, оглавявана от Сотир Цацаров, който е в оставка.

И допълват, че на 16 декември 2021 г. бе подписано споразумение с Европейската прокуратура, по силата на което Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършва проверки, възлагани пряко от европейските делегирани прокурори.

В 45-ото Народно събрание депутати от коалиция „Демократична България“, сред които и Надежда Йорданова и Христо Иванов, внесоха законопроект за изменение на ЗПКОНПИ, който предвиждаше спиране на всички 5876 проверки и всички 836 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, както и вдигане на всички запори и възбрани. Сред тях са исковите претенции срещу Васил Божков на стойност 278 299 803, 33 лв., Цветан Василев 1 969 362 699, 17 лв., Иво Прокопиев 199 378 865, 81 лв. и много други лица. Тези намерения прозират и сега в декларираното от министър Йорданова намерение за „ревизиране на предявените искове“. Твърденията й за необходимост от привеждане на действащия закон в съответствие с нормите на ЕС са напълно голословни и прикриват точно тези намерения. В две поредни решения Съдът на ЕС в Люксембург потвърди, че българският Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество не противоречи на европейското законодателство, обясняват от КПКОНПИ.

В този смисъл само уважението към институциите, независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите „бухалка“ и „изтривалка“ да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри, посочват от комисията в заключение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови