Конституционалист: Радев няма полезен ход, трябва незабавно да връчи втория мандат

OFFNews 27 април 2021 в 11:06 5960 0

Президентът Румен Радев трябва незабавно да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство след заявлението на "Има такъв народ", че той няма да се осъществи. 

Това коментира преподавателят по конституционно право и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров по БНР. Посоченият от парламентарната група на тази партия кандидат за министър-председател ще изиграе ролята на пощенски гълъб. Формално ще приеме мандата и веднага ще го върне. В този смисъл президентът няма какво вече да чака. Практически президентът вече няма полезен ход, каза още Киров. 

В конституцията няма срок, в който Радев трябва да връчи втория мандат след върнатия първи, това се отнася и за третия. Трифонов отказа мандата, още преди да е обявена дата за връчването му, въпреки че президентът обяви: Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент. Така че трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато има вече сериозни индикации. 

Има голяма разлика в разположението на силите и взаимодействието им в парламента, в който се създаде Тройната коалиция, и сегашния, посочи още Пламен Киров в отговор на въпрос за евентуално конструиране на правителство с третия поред мандат и могат ли да се правят паралели с 40 Народно събрание. 

„Колкото и да бяха на противни мнения и да отстояваха различни виждания за бъдещото управление, въпросните три политически партии си говореха помежду си. Лидерите поддържаха някакви контакти, дори можеха да изпият едно кафе заедно. Докато тези в момента в Народното събрание не си говорят, с изключение на ругателствата, които наблюдаваме в пленарната зала. И след като не си говорят и не искат да си говорят, то очевидно такъв вариант е немислим в настоящия парламент", смята проф. Киров. 

Според него решението на парламента да наложи мораториум върху част от действията на правителството в оставка е "безспорно политическа и юридическа грешка". "Това решение всъщност налага мораториум върху действия на всички държавни органи, а не само върху правителството в оставка. Президентът не може да назначи никой от органите, предвидени в закони, самото Народно събрание не може да назначи експерти към комисиите и т.н., коментира конституционалистът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови