Коледен бонус в съдебната система: Заплата и половина плюс ранг

OFFNews 19 ноември 2020 в 13:31 3417 0

Коледните бонуси на служителите в съдебната система ще са в размер на една и половина основна заплата плюс ранг, съобщава lex.bg. Необходимите средства за премиите са 20 257 058 лв., стана ясно от днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет днес.

За специализираните съдии и прокурори ще има допълнително до три заплати плюс ранг.

6 300 043 лв. от необходимите средства са от неразпределения размер по параграфа за заплати в съдебния бюджет, а останалите 13 957 012 лв. са осигурени от бюджета на ВСС и от перата за издръжка и за придобиване на дълготрайни материални активи.

Всеки шеф на съд и прокуратура ще трябва да съобрази критериите в правилата при отпускане на бонусите. Според тях премиите не се изплащат при влязла в сила присъда с наказание "лишаване от свобода" за умишлено престъпление и при окончателно решение за налагане на дисциплинарно наказание.

Освен това бонуси няма да има и при повдигане на обвинение за извършено умишлено престъпление от общ характер до приключване на делото, при получаване на оценка "задоволителна" на последната атестация, при висящо дисциплинарно производство до приключването му и при подаване на оставка при образувана дисциплинарка с предложение за освобождаване от длъжност.

Тази година коледните бонуси за магистратите са по-високи в сравнение с 2019 г. Тогава бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет реши, че сумата не може да надвишава една основна заплата с възнаграждението за съответния ранг. През 2018 г. премията беше 43.5% от основната заплата, припомня в. "Сега".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови