И подразделенията на Гранична полиция получават право да използват СРС

OFFNews 29 март 2023 в 15:40 1685 0

СРС

Снимка Архив

Използването на СРС ще улесни работата на поделенията на "Гранична полиция".

Наред с Главна дирекция "Гранична полиция" право да използват специални разузнавателни средства ще имат и регионалните дирекции на "Гранична полиция". Това следва от решение на Министерския съвет, с което са одобряването на изменения в Закона за СРС, приети на последното заседание на служебния кабинет.

То е мотивирано от обстоятелството, че седемте регионални дирекции отговарят за съответната гранична зона, в това число въздушната граница. Отдалечеността на повечето от тях необосновано увеличава необходимото време и ресурси (финансови и човешки), свързани с искането за използване на спецразузнавателни средства.

В заключителна разпоредба от законопроекта се предлага в чл. 56а, ал. 3, т. 2 от Закона за кредитните институции (ЗКИ), като структура на МВР с право на достъп до електронната информационна система на Българска народна банка да се добави и Главна дирекция "Гранична полиция".

Предложението се обосновава с това, че във въпросния член са посочени структурите на вътрешното министерство с право на достъп до електронната информационна система на БНБ - Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и областните дирекции на МВР, а ГДГП не.

Като национална специализирана структура за осъществяване на дейностите по чл. 6, ал. 1, т. 1 и 3 от Закона за МВР (оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления), полицейските органи на Главна дирекция "Национална полиция" изпълняват задължения си по извършване на тези дейности на територията на цялата страна, мотивират се от МС.

Осъществяването на тези дейности цели предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране на престъпления, както и тяхното разследване, чрез събиране на достатъчно доказателства с годни средства. "Неизменна част от мероприятията за пълно и всестранно документиране на престъпленията е именно събирането на данни от всякакво естество, в това число и финансова информация, които в определен момент да послужат за целите на доказването. Липсата на достъп до електронната информационна система на БНБ води до невъзможност да се ползват наличните в нея данни, а това се отразява негативно върху извършваните от ГДГП оперативно-издирвателни мероприятия", се изтъква в мотивите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!