И обвинението срещу Портних за Варненското езеро не издържа в съда

OFFNews 14 февруари 2024 в 18:25 2210 1

Портних

Снимка Пресцентър на ГЕРБ

Иван Портних

Варненският окръжен съд върна на прокуратурата обвинителния акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвиняеми за това са трима, сред които и бившият кмет на морската столица Иван Портних.

Защитниците и на тримата обвиняеми посочиха, че не следва да се дава ход на съдебното следствие поради допуснати съществени, отстраними процесуални нарушения, като подробно се спряха на всяко от тях. От прокуратурата също изразиха съгласие, че има неточности, съобщава пресслужбата на съда, цитирана от БТА.

За съда във внесения обвинителен акт са налице неясноти, непълнота и противоречия, които са ограничили правото на защита на подсъдимите. Освен това в хода на досъдебното производство са били нарушени и правата на пострадалите – първо разследващите не са установили кои са ощетените, те не са били призовани, за да им бъде дадена възможност на упражнят правата си.

Обвинителният акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията бе внесен в съда в началото на декември 2023 г. На Портних се търси наказателна отговорност, че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това е довело до немаловажни вреди на околната среда.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда затвор от 2 до 8 г. и глоба от 10 000 до 50 000 лв. На бившия кмет на крайморския град е повдигнато обвинение и че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. За това той може да получи от 3 до 10 г. затвор.

Останалите обвиняеми за инцидента са управителят на компанията "БТ-Инженеринг" ЕООД, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Обвинение е повдигнато и на служителка от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район "Аспарухово" в помпена станция и транспортиращ тръбопровод". Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за която в НК наказанието е "лишаване от свобода" от 10 до 20 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки