Гешев пита КС за правомощията си, за да докаже, че те са ограничени

OFFNews 09 декември 2021 в 14:31 1629 0

Прокуратурата подготвя искане до Конституционния съд за тълкуване на разпоредбата на чл.126, ал.2 от основния закон, която засяга правомощията на ръководителя на държавното обвинение по надзора за законност. Причината е, че те са коментирани превратно през последните години единствено с политически цели.

Това обяви Иван Гешев на конференция за съдебната реформа и специализираното правосъдие.

"Правомощията на главния прокурор са доста по-ограничени в сравнение с тези, на който и да е главен прокурор в Европейския съюз. Въобще не може да става въпрос за контрол върху конкретни дела, въздействие върху вътрешното убеждение на магистрати или върху изхода по досъдебни производства. До това заключение достигнаха и колегите ни, изготвили независимия анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата с помощта на Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия", посочи още Гешев и посочи, че така ще бъдат изключени "всякакви съмнения за неограничените възможности на главния прокурор и неспиращите политически внушения и манипулации на общественото мнение".

Иван Гешев отчете, че за 2019 г. е бил сезиран по 36 досъдебни производства, като е постановена отмяна на постановлението за прекратяване по 8 от тях. През 2020 г. е сезиран по 31 случая, от които само по 13 е отменено съответното постановление, което доказва изключителния характер на тези произнасяния.

"В нито един от тези случаи главният прокурор не е дал указания на наблюдаващите прокурори по разследването. Той не би и могъл по закон, тъй като ръководството и контролът на разследването се осъществява единствено от наблюдаващия", каза Гешев.

Гешев отговори и на призива на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов да си подаде оставката. Ще го направи "когато преценя, че не съм полезен на прокуратурата и че всичко това, тези лъжи, които се изсипват, се окаже, че има нещо вярно".

Без да спомене имена, Иван Гешев обяви, че в момента се води междуинституционна война, която прераства в лична вендета и репресии срещу роднини на магистрати. В същото време се възраждали и организираната, и битовата престъпност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови