Георги Гатев обжалва отнетия му допуск до СРС-та

OFFNews 04 август 2017 в 11:04 15847 0

Снимка debati.bg

Жалба срещу решението на ДАНС да му отнеме достъпа до класифицирана информация е подал зам.-председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Георги Гатев.

Гатев беше лишен от достъп до секретна информация заради това, че помагал на обвиняеми и подсъдими. Според него обаче решението на ДАНС от 27 юли е с изцяло неясни мотиви, съобщи юристът в писмо до медиите. 

По закон жалбата се адресира до Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/ и се подава чрез институцията, постановила решението, а именно ДАНС, обяснява Гатев.

В текста му пише още: 

Преди десет дни, в качеството ми на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, станах обект на недопустима институционална атака от страна на прокуратурата и ДАНС, а чрез мен бе атакувано и Бюрото, доколкото нападките за моята работа и поведение като член на този орган рефлектират и върху цялата институция. Съвсем съзнателно в началото се въздържах да коментирам този конфликт, тъй като и до момента не разполагам с достатъчно информация за фактите, въз основа на които е осъществена проверката и е взето решението за твърдените нарушения, извършени от мен. Убеден съм обаче, че общественият интерес диктува процедурата по контрола за отмяна на това решение да се осъществи максимално публично.

Националното бюро е създадено като независим държавен орган, който осъществява наблюдение за начина, по който се използват СРС, с основна цел за защита правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на СРС, включително от прокуратурата и ДАНС. Опитите да се атакува член на Бюрото от тези институции без законово основание и мотив, представляват недопустима намеса в дейността на този орган, която е в състояние да подкопае неговата независимост, да постави под съмнение неговата работа и да разруши авторитета му в обществото. Начинът, по който това бе направено публично достояние – манипулативно, без ясни факти, при очевидна съгласуваност в действията на двете институции, е достатъчно показателен в това отношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!