Георги Чолаков поема ВАС на официална церемония

OFFNews 22 ноември 2017 в 08:15 11344 0

Георги Чолаков поема ВАС на официална церемония

Георги Чолаков ще встъпи днес като председател на Върховния административен съд. Това ще стане на специална церемония, на която златен почетен знак за изключителни заслуги ще получи предшественикът му Георги Колев, съобщава БНР.

Чолаков е избор и на настоящия, и на предишния състав на Висшия съдебен съвет. Той беше номиниран от отиващия си Георги Колев и в предишното персонално издание на Съвета получи подкрепата на 20 от съдебните кадровици.

Президентът Румен Радев отказа да финализира избора, защото, според държавния глава, било редно, за да е легитимен да бъде потвърден от новия състав на Съвета, защото с него ще работи. Така и стана, а подкрепата за Чолаков отново беше 20 души "за".

Георги Чолаков обеща да се съобразява със съдии от ВАС, част от които го подкрепиха публично. Обеща и да промени стила на управление на Колев, по повод на който неохотно призна, че е бил на моменти авторитарен. Това припомни вчера Атанаска Дишева, дългогодишен редови съдия във ВАС, която единствено гласува "против" признанието за изключителност, което ще получи днес Колев. 10 от колегите й решиха, че той е заслужил "златния почетен знак", а след това уважиха молбата на Георги Колев да остане редови съдия в оглавяваната от него в продължение на седем години ключова съдебна институция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови