Братя Галеви са работели и в ГДБОП

OFFNews 06 юни 2023 в 10:52 2802 0

Ботьо Ботев

Снимка БНТ, архив

Ботьо Ботев

„Галеви не бяха на по-ниско ниво от Къро и Таки. Във времето те са имали контакти с тях. Имаше период, в който Галеви бяха официално назначени в ГДБОП на база на оценки, че ще бъдат полезни в работата в онзи труден период“.

Това съобщи криминалистът Ботьо Ботев, бивш шеф на отдел „Убийства“ в МВР, в сутрешния блок на bTV. По думите му двамата са разполагали с полезна за българските служби информация. Към момента няма оперативни данни Пламен Галев да е в България.

„Има един факт. Починал е човек. Установено е, че Ангел Христов е починал в България. Никой не дава факти или обстоятелства кога е пристигнал в България и как е станало това“, коментира Ботев.

„Познавам прекалено добре братя Галеви. За тях не е проблем през граница или по друг начин да влязат в България. Имат изключително влияние в региона. Хората ги боготворят. В района на Дупница направиха прекалено много за хората и общината“, добави криминалистът.

„Никакъв проблем не е преминаването на границата. Проблемът е друг. При смъртта на Ангел Христов има неща, които будят форма на размисъл“, добави Ботев.

Той припомни и времето, когато двамата са били барети:

„Напускането им беше след фрапиращ проблем. Напуснаха с много голяма група. Установявайки се организирано в района на Дупница, те подходиха по различен начин. Отнасяха се благосклонно по отношение на всякакви проблеми. Ако идете в Дупница и питате за тях, хората няма да ви кажат нещо лошо.“

„Работил съм с тях по два случая. Единият беше за въоръжени грабежи от бандитска група настоящи и бивши полицаи. Бяха извършили убийство при грабеж. Бяха изнесли много оръжия от складовете на дирекцията. Случаят беше опасен, защото хората продължаваха да действат. Мога да кажа, че в благодарение на това, че познавах Галеви, аз потърсих връзка с тях и в района на Кюстендил и Дупница помогнаха за достигане на извършители“, обясни Ботьо Ботев.

Според него братя Галеви не са получавали покровителство по полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови