БХК: Да образуват дело срещу Борисов, ако не го смятат за неадекватен

OFFNews 27 юни 2016 в 14:37 4238 5

Правозащитници и граждани с правната помощ на Българския хелзинкски комитет (БХК) обжалват отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство срещу министър-председателя Бойко Борисов.

Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на организацията. 

БХК подаде сигнал към градската прокуратура през април заради неговото одобрително изказване за действията на групата на Перата, която залавяше бежанци и ги връзваше със свински опашки. 

Изявлението на премиера Бойко Борисов, заради което е подаден сигналът:

„Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата, е добре дошла [...] Но лично [...] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях така, че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно „Благодаря“ заслужава. Така, че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на „Гранична полиция“, те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това“.

Софийска градска прокуратура впоследствие отказва да образува дописка, тъй като смята, че не е налице престъпление. От БХК обаче обжалват с мотива за необоснованост на отказа и противоречие със закона. 

Прокуратурата изглежда вижда министър-председателя като неадекватен човек, щом го оправдава с това, че нямал „желанието и целта“ да подбужда към престъпления“, коментира адв. Маргарита Илиева, правен директор на БХК. „Това означава, че според нея той нито знае какво говори, нито знае, че незаконното задържане, принудата и насилието са престъпления в Република България, още повече – когато са расистки мотивирани. Един министър-председател обаче следва да осмисля какво говори и следва да се предполага, че е така“, допълни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

5

Blagodatka Dushanova

27.06 2016 в 19:16

Освен това е клиничен случай на остра психопатия...№ 4 -"всичко да е по закон" ,но по закон ли върши всичко?Или само "казва",за да може да се измъкне после ,ни лук ял ,ни лук мирисал...и за гафовете ,които "произвежда" почти ежедневно винаги намира някого на когото да хвърли вината.

12584

4

сдг

27.06 2016 в 17:25

Ей "хитреци",аз също съм гледал какво каза Борисов тогава,в края на изказването си казва,всичко да е по закон.
Но вие тука сте спестили това.
Отдавна съм ви казал,че сте дребни интриганти.
 
X

Да помогнем на украинските деца!