България настоява за повече от двама свои представители в Европейската прокуратура

OFFNews 26 октомври 2020 в 17:12 3873 0

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова е заявила пред европейския главен прокурор Лаура Кьовеши позицията на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев, че двама европейски делегирани прокурори от България са недостатъчни за обема на предстоящата работа.

Филипова и Кьовеши са разговаряли днес по видеоконферентна връзка по инициатива на румънката.

Красимира Филипова е споделила очакванията си, че Народното събрание скоро ще приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които националната правна уредба се привежда в съответствие с дейността на Европейската прокуратура. С поправките се определя статутът и правомощията на европейските делегирани прокурори, като се гарантира независимостта им.

Кьовеши е получила отново пълната подкрепа на българската прокуратура за осигуряване на кадрова обезпеченост и съответен бюджет за успешно функциониране на новия орган на Европейския съюз с децентрализирана структура, както и за активно и ползотворно партньорство в борбата с престъпленията, засягащи финансовите интереси на съюза.

Единият от двамата прокурори, на които България има право - съдията от Административния съд София-град Теодора Георгиева, вече е избран. Заедно с другия наш представител тя ще работи по престъпления, свързани с финансовите интереси на ЕС – предимно при усвояването на фондове. Тези дела ще се гледат от специализирания съд.

Промените в НПК определят и статута европейските прокурори - той ще е еднакъв с този на националните и ще могат да образуват дела, да водят разпити, действия по разследването и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!