Българи на съд в Румъния за нанесени щети на стойност 45 милиона евро

OFFNews 03 юни 2019 в 21:30 7643 0

Един румънски и четири български граждани се изправят пред съд в Румъния по обвинения за нанесени щети в размер на 45 милиона евро, предава БТА.

Те са сключили договори с Разплащателната агенция APIA (към министерството на земеделието) за доставка на бяло брашно и слънчогледово олио в рамките на програма за раздаване на храни на хора в затруднено положение, но са доставили за нуждаещите се само 30% от количеството. Българската фирма се ангажирала да достави 36 250 тона бяло брашно в пакети от по един килограм и 17 170 070 литра олио в еднолитрови бутилки.

Иван Танев и Мила Георгиева, които са ръководили българската компания, са обвинени в подстрекаване към използване или недобросъвестно представяне на фалшиви, неточни и непълни документи. Адвокат Снежинка Стойкова и Стефка Стоева, която е представяла българската фирма на територията на Румъния, са обвинени в използване или недобросъвестно представяне на фалшиви, неточни или непълни документи.

Румънският гражданин, който ще бъде съден по делото, се казва Сорин Адриан Гъздак и е управител на румънска фирма. Агенция Аджерпрес допълва, че той е зет на бившия сенатор Чезар Мъгуряну. Гъздак е обвинен в съучастие.

Делото ще се гледа в Апелативния съд на Букурещ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!