Аптеките вече няма да дават отстъпките си на НЗОК

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2020 в 11:36 1749 0

Върховният административен съд отхвърли жалбите на здравния министър и на НЗОК срещу предходно решение на ВАС, с което бе отменено правилото на Наредба № 10 от 2009 г., че аптеките трябва да предоставят отстъпките си на НЗОК за 100% реимбурсираните лекарствени продукти.

Промяната бе въведена по искане на НЗОК и заложена в наредбата на министър на здравеопазването през февруари 2019 г. с цел, ако търговците на едро предоставят на аптеките отстъпки от цената, по която НЗОК заплаща напълно реимбурсирани от бюджета й лекарствени продукти, тази отстъпка да постъпва в полза на НЗОК, а не да бъде ползвана от аптеките.

Българският фармацевтичен съюз припомня, че при напълно платените лекарствени продукти аптеките по закон нямат право на надценка, а получават 2,00 лв. с ДДС за отпускане на продукти, за които заплащат понякога хиляди левове. Единственият стимул за аптеките да отпускат тези продукти е отстъпката, която търговците на едро им предоставят.

КЗК вече постанови, че това правило води до ограничаване на конкуренцията и ограничава достъпа на пациентите до напълно платени от бюджета на НЗОК лекарствени продукти.

Окончателното решение на ВАС е наредбата от 2009 г. да бъде обявена за нищожна.

След обнародването в Държавен вестник аптеките вече не са длъжни да предоставят в отчетите си получените отстъпки от търговците на едро на НЗОК. Аптеките имат право на основата на това решение да претендират връщане на предоставените за срока на действие отстъпки от цената от НЗОК по реда на Закон за отговорността на държавата и общините за вреди за периода от 02 март 2019 г. до датата на обнародване на решението.

БФС вече препоръча на аптеките да събират доказателства за подобни отстъпки, които са отчели в полза на НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови