Адвокатът на Васил Божков смята, че арестът на клиента му е отмъщение

OFFNews 28 август 2023 в 09:36 3033 1

Божков

Снимка БГНЕС

Васил Божков

Арестът на Васил Божков е отмъщение за това, че не е бил в България дълго време, обяви адвокатът на хазартния бос Георги Гатев пред Нова тв.

По думите му фактът, че Божков не е бил в България не е основание мярката му да е задържане под стража.

"Ако той беше през тези години тук, той щеше вече да е навън без никакво обвинение. Той добре осъзнаваше, че когато дойде в България, евентуално ще му бъдe наложена мярка за неотклонение или задържане", изтъкна защитникът.

На въпрос дали клиентът му ще свидетелства срещу бившия премиер Бойко Борисов и неговия финансов министър Владислав Горанов, обвинени от самия Божков в изнудване, Гатев посочи:

"Той (Васил Божков) имаше други намерения, още много отдавна възнамеряваше да се върне в България. Това, че иска да свидетелства не означаваше, че ще отпаднат обвиненията му. Това не беше единствената причина да се върне в България".

Гатев обаче не каза какви са другите причини клиентът му да се върне в страната.

По думите му няма нищо общо с делото това, че Божков е бил в контакт със загиналия при самолетна катастрофа лидер на "Вагнер" Евгений Пригожин. Адвокатът изтъкна, че прокуратурата няма "факти и обстоятелства, които навеждат с някакви връзки с чуждестранни лица".

"Възможно е да има такава информация, не го отричам, но зависи каква е същността, трябва да се знае каква е същността на тези разговори, в какво се състои тази комуникация. Това са нови обстоятелства, които не сме коментирали. След като прокуратурата твърди, че има такива връзки, говори се за съмнителни сделки, евентуално за извършени престъпления, защо досега не е повдигнато обвинение? Божков е обвиняем от 2020 г. Това нещо досега не е направено, защото в тази информация няма никакви данни за престъпление, извършено от негова страна", бе категоричен Георги Гатев.

Според него прокурорът е целял с изнасянето на тази информация да компрометира клиента му. 

За пореден път защитникът отрече връзка между връщането на Божков и убийството на Алексей Петров. Просто съвпадение и случайност.

"Преди няколко месеца е била подадена молбата да се върне в България, няколко дни преди убийството е получено разрешението за това и той взима първия възможен полет", обясни Гатев.

Адвокатът намекна, че прокуратурата явно не си е свършила добре работата, след като ОАЕ, Сърбия и Австрия не са удовлетворили искането за екстрадиция.

Очаква се защитата на Васил Божков да обжалва мярката му за неотклонение, наложена в събота от Софийския градски съд, когато магистратите приеха, че няма опасност бизнесменът да извърши ново престъпление, но може да се укрие. На 5 септември Апелативният съд ще вземе окончателното решение дали да го остави в ареста или да го пусне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

28.08 2023 в 10:12

Престъпник в Магнитски, но арестуван като отмъщение. За Валди и Бойко нито дума вече. Стадото мисли за Радев - така им казали
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика