Следващата стъпка в развитието на ERP системите – интегрирани POS модули

OFFNews 09 ноември 2018 в 11:59 1325 0

През последните години системите за управление на бизнеса обхващат все повече аспекти от работата на предприятията и автоматизират постъпателно повечето процеси в тях. Производството, складовите наличности, маркетингът, продажбите, счетоводството и човешките ресурси са само част от областите и дейностите, които във все повече компании днес се управляват от мощните бизнес системи от клас ERP (Enterprise Resource Planning). А най-новата тенденция в сектора е интегрирането на POS (Point Of Sale) функционалностите като част от самите ERP решения. ERP системите отдавна се свързват с т.нар. „точка на продажба“, но най-често тази интеграция се прави с външни POS решения, работещи там.

„Добавянето на POS модул направо в ERP софтуера безспорно е следващата стъпка в развитието на системите за управление на бизнеса. Този подход създава огромни нови предимства и има потенциала да промени в голяма степен сегмента на продажбите на дребно“ - споделя Анастас Шопов, мениджър „Бизнес развитие“ на българската софтуерна фирма ERP.BG, която вече е в процес на разработка на POS модула към своята система EnterpriseOne.

Припомняме, че това е едно от първите ERP решения, разработени в България, както и първото изцяло оптимизирано за мобилни устройства, включително и за тъчскрийн дисплеи. През годините ERP.BG създава и редица други иновации, които поставят компанията сред иноваторите в този сектор у нас. Нейната ERP система е първата в страната с модул за обединени комуникации, както и първата, която разполага със собствена пълноценна екосистема за разработка на приложения от външни разработчици. Този подход позволи на компанията през последните години да изгради мащабна мрежа от партньори в България и други страни.

Какво е POS?

POS представлява концепция за управление на т.нар. „точка на продажба“ в търговските компании, която дава наименованието и на съответния клас софтуерни решения. През последните десетилетия на пазара се наложиха широк набор от такива продукти, а повечето разработчици и доставчици на ERP системи вече имат сериозен опит в интеграцията с тях. Добавянето на пълноценен POS модул като част от самата ERP система обаче променя много неща.

Предимствата

Интеграцията на POS функционалностите като модул – съставна част от ERP системата има редица предимства. Този подход позволява клиентите да се обслужват много по-бързо, а продажбите веднага да се отчитат в основната система, което автоматично води до генериране на фактури и други счетоводни документи. Ако закупуваната стока се намира примерно във фирмения склад, там веднага могат да получат съобщение за продажбата и своевременно да подготвят продукта за доставка. Ако артикулът не е наличен, продавачът може да види в системата дали се планира неговата скорошна доставка и да информира клиента.

„Внедряването на POS модул като част от ERP системата е много по-лесно и в голяма степен по-изгодно в ценово отношение, в сравнение с избора на отделно POS решение. Много по-големи обаче са ползите от повишената ефективност на компанията и по-качественото обслужване на клиентите“ - добавя още Анастас Шопов от ERP.BG.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II