По-висока продуктивност и повече забавления със Samsung Galaxy Z Fold3 5G

OFFNews 27 септември 2021 в 11:11 24190 0

Тази година станахме свидетели на третото поколение смартфони със сгъваеми дисплеи. Това, което наблюдаваме като тенденция е, че този тип устройства постепенно си проправят път до все повече потребители. Благодарение на сгъваемите си екрани, те предлагат по-голяма площ в разгънато състояние и компактни размери в сгънато. Това ги прави подходящи за извършване на разнообразни дейности.

Лидер на пазара на сгъваеми смартфони е Samsung, като се очаква това да продължи и в обозримо бъдеще. Прогноза на Counterpoint Research сочи, че през настоящата година ще бъдат доставени около 9 милиона такива устройства, което ще представлява трикратен ръст спрямо 2020 г. 88% от доставките ще са именно от Samsung. Към 2023 г. се очаква 10-кратен ръст спрямо 2020 г. и отново Samsung ще доминира сегмента с дял от 75%.

И така, достигаме до премиерата на най-новите сгъваеми модели на компанията, а именно Galaxy Z Flip3 5G и Galaxy Z Fold3 5G. Те бяха представени заедно с новата серия смарт часовници Galaxy Watch4 и безжичните слушалки Galaxy Buds2. Смартфоните идват с редица подобрения спрямо своите предшественици, включително и на по-достъпни цени. По този начин повече хора ще имат възможност да се сдобият с модел със сгъваем екран.

Сред основите нововъведения при вертикално сгъваемия Flip3 5G са 4 пъти по-голям външен дисплей, показващ повече информация, по-висока честота на опресняване на основния екран (до 120 Hz) и сертификация IPX8 за водоустойчивост.

С водоустойчивост се е сдобил и Galaxy Z Fold3 5G. И двете устройства имат подсилена алуминиева рамка от Armor Aluminium и покритие Gorilla Glass Victus на външния екран. Освен това са и с по-издръжливо защитно покритие на основния дисплей от разтеглив PET материал. В новото поколение както външният, така и основният екран се отличават с висока честота на опресняване до 120 Hz. Интересно е и вграждането на селфи камерата под панела с цел непрекъснатост на визуализацията на основния дисплей.

И двете нови попълнения в Galaxy Z серията използват флагмански чипсет, произведен по 5-нанометров процес за производителност от най-високо ниво. Подобрение има и при високоговорителите с технологията Dolby Atmos, което е предпоставка за качествен звук.

Днес ще се спрем по-обстойно на Galaxy Z Fold3 и то върху няколко негови ключови предимства. На първо място това е разширената възможност за мултитаскинг, което ви дава по-висока ефективност. Наред с изгледа като стандартен телефон (Standart View) имате опция за Multi View, многостранен изглед. При него можете да разделите екрана на две и да отворите различни приложения в отделните раздели. Превключването между двата режима става лесно в настройките за дисплея. В секция „Изглед на екрана и Zoom“ избирате стандартен или многостранен изглед.

Функцията App continuity (непрекъснатост на приложенията) е друга удобна опция, която прехвърля всичко, което сте отворили на външния екран към основния, след като разгънете телефона. По този начин се премахва нуждата да отваряте отново разглежданото приложение. В друг случай браузваме през списък с продукти, статии или клипове и си набелязваме нещо интересно, което обаче трябва да отворим в нов прозорец, който измества гледания в момента. С функцията Drag & Split, чрез плъзгане на линка, е възможно да разглеждате обекта паралелно в нов прозорец. За оптималната работа на тази функционалност спомага голямата площ на основния екран, цели 7,6 инча.

Идва ред и на App Split View, с която можете да разгледате детайлно елемент от онлайн магазин например без да затваряте общия изглед на приложението. Това важи и при чатовете - имате достъп едновременно до списъка с разговори и възможност за комуникация с конкретен контакт. Активирането на App Split View е в секцията с Разширени функции в настройките. Там избирате раздела Labs и след това App Split View. Оттук можете да зададете и приложенията, при чието отваряне да се включва тази функция.

Доста полезна опция е и възможността за отваряне на до три приложения наведнъж чрез Multi-Active Window. С нея можете да свършите повече работа, като използвате информация едновременно от няколко програми. Така например можете по едно и също време да четете поща, гледате клип и следите новините. Възможно е и придърпването на приложения от лентата със задачи и позиционирането им на екрана с drag & drop. Едновременно могат да се ползват до три приложения. Активирането на Multi-Active Window става в раздела Labs.

Има и странична лента със задачи под формата на Edge панел, а оттук е възможно стартиране и превключване между избрани приложения без да се връщате към основния екран. Добавянето на пряк път в лентата е лесно и става отново в раздела Labs. Тук избирате желаните приложения и натискате „Включи“. Лентата е достъпна при плъзгане от дясно на ляво по екрана.

Завършваме с опцията за добавена информация и в режим Flex, когато смартфонът е сгънат на половина и е поставен удобно на бюрото например. Тук в горната част на екрана се показва основното съдържание, а в долния са видими опции за някои функционалности за управление като плейбек, яркост и т.н. Това важи за приложения като Netflix, YouTube и други. Multi-Active Window опцията за режим Flex отново е в секцията Labs.

Към разширените възможности за мултитаскинг, Galaxy Z Fold3 5G дава и повече опции за снимане. Той има общо пет сензора, 10-мегапикселов на предния капак, тройна основна с 12MP сензори (ултраширокоъгълен, широкоъгълен и телефото обективи) и 4MP сензор, вграден под дисплея. Така разполагате с разнообразие от възможности.

Всеки би искал да прави селфита с основната камера, тъй като тя предлага по-добро качество. Сега това е възможно с Galaxy Z Fold3 5G в сгънато положение, като е необходимо да отворите приложението за камерата и от бутона в горния десен ъгъл на дисплея да включите визуализация на външния екран. Сега обръщате телефона и се снимате с основната камера.

Искате да виждате как изглеждате, когато някой друг ви снима? За вас е функцията Dual Preview. При нея виждате това, което снимате с основната камера както на основния, така и на външния екран. Това става със специалната икона в горния десен ъгъл при отворено приложение на камерата на основния екран. Визуализацията се вижда на основния дисплей, а заснетите кадри могат да се видят на предния екран. Има опции за добавяне на филтри, разкрасяващи ефекти и AR Doodles.

Завършваме с режима Capture View, който разделя приложението на камерата на половина. В едната част се вижда визуализацията на сцената, а в другата са икони на последните до 100 снимки и клипове, които сте заснели. Тази опция се активира автоматично в режим Flex, като в горната част е визуализацията, а иконите са отдолу. В разгънат вариант това става през основния екран с бутона Capture View Mode в горния ляв ъгъл. Тази опция ви дава възможност лесно да изберете коя снимка да изтриете или споделите.

На фона на всичко това, телефонът има ергономичен и съвременен дизайн, който със сигурност ще ви допадне. В него се преплитат класически и модернистични елементи с висококачествен цвят и завършек. Той е по-издръжлив и устойчив, но не за сметка на своя дизайн. Galaxy Z Fold3 5G е по-елегантен и по-тънък, а това го прави подходящ и за работа в движение. Освен това телефонът е с балансирано тегло в сгънато и разгънато състояние, както и с по-добър захват спрямо предшествениците си.

Вариантът мистично зелено пресъздава важността на устойчивостта в днешните времена с фокус върху опазването на природата. Мистично сребърно е в естествени тонове със завършек в меко лилаво, а мистично черно е класически вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови