Huawei Mate 40 Pro постига нови висоти при снимане на видео

OFFNews 23 декември 2020 в 09:00 16594 0

За съвременните смартфон флагмани не е достатъчно да имат най-мощния хардуер, а трябва и да дават по-голяма добавена стойност на потребителите. Доста често разликата между моделите в този клас е в камерите, а устройството, с което ще ви запознаем днес изпъква по този показател. Става дума за най-новия смартфон от висок клас на Huawei – Mate 40 Pro, който отскоро е достъпен и у нас.

Камера за всякакви условия

И тъй като загатнахме, че камерата на Mate 40 Pro е на висота, то започваме именно с този негов аспект. Преди всичко трябва да отбележим, че моделът оглави класациите на експертите от DXOMARK за основна и селфи камери. С други думи тук става дума за възможно най-доброто качество сред мобилните телефони, а при основната камера то е подсигурено от наличието на технология на LEICA и три сензора. Става дума за 50MP Ultra Vision Camera, 20MP Cine Camera и 12MP с телефото обектив и оптична система за стабилизация и 5-кратен оптичен зуум.

Когато снимате при оптимална околна светлина ще забележите реалистично пресъздаване на цветовете и високи нива на детайлите, с които снимките ви ще хващат окото на приятелите и роднините ви. Разбира се моделът разчита и на вградена технология с изкуствен интелект, с която се разпознават сцени, а сред тях са Синьо небе, Зеленина, Храна, Цветя, Сняг, Есенни листа и Текст. Освен това софтуерът отличава различните домашни любимци, а и наличието на лице, като активира портретния режим.

Доста често при разходки на тъмно някоя сцена или обект грабва вниманието ни, но когато снимаме с модел от по-нисък клас резултатите са далече от желаното. В такива условия Mate 40 Pro разчита на специален нощен режим, който чрез съчетаване на няколко кадъра в един постига много добри резултати. Така и снимките през нощта са ярки и с прилични нива на детайлите.

За случаите, в които искате да снимате отдалечени обекти като животни или детайли по сградите например, има ефективна система за приближение с 5-кратен оптичен и 10-кратен хибриден зуум. По този начин можете да постигнете високо качество дори в тези ситуации.

При Mate 40 Pro отчитаме редица подобрения при снимането на видео, което е до резолюция 4K. Така можете да се възползвате изцяло от възможностите на вашия 4K телевизор например и да гледате съдържанието в оригиналната резолюция и с високо качество. Важно при снимането на клипове е да има ефективна система за стабилизация, която премахва нежеланите трептения, а такава е налична и тук. Дори когато слизате по стълби или ходите бързо, картината ще е стабилна и без неприятни ефекти.

Освен стандартния режим за снимане са налични някои допълнителни, с които можете да се развихрите в творческо отношение. Сред тях е такъв за забавен каданс позволяващ заснемането на някои бързи действия и след това да видите всичко на много по-ниска скорост. Една интересна функционалност е Tracking Shot, която може да следи обекта, който снимате и да фокусира при необходимост.

За влогърите много подходящ е двойният изглед, като при него се комбинират предната и основна камери, които снимат едновременно. За да направите тематични продукции можете да използват режима за създаване на истории, в който да комбинирате няколко клипа в един проект.

Предната камера също предоставя разширени възможности. Освен качествените селфи снимки има и опция за широкоъгълен режим, с който да заснемете групови селфита например. И тук имате достъп до режим за видео на забавен каданс, което е интересна добавка и може да доведе до забавни резултати. Разбира се имате и опция за добавяне на разкрасяващи ефекти ако имате нужда от това.

Допълнителният сензор в предната камера прави възможно разпознаване на жестове с ръка. Сред тях са заснемане на екранна снимка, скролиране и прелистване през снимки в галерията. С тази система се свиква сравнително трудно, но след това може да е от полза.

Изискан дизайн

Дойде ред да обърнем внимание и на другите аспекти на модела, започвайки с дизайна. Още при пръв поглед прави впечатление дисплеят, който е двустранно извит до 88 градуса. Въпреки това са налични хардуерни бутони за управление на силата на звука и включване. В дисплея има и отвор за селфи камерата. Що се отнася до използваните материали, откриваме стъклено покритие на гърба и метална рамка, които придават премиум усещане.

Основната камера е в интересна кръгла секция, а сред останалите черти на модела са USB Type-C порт, отвор за високоговорител и слот за карти в долната част на корпуса. Отгоре са IR предавателят, отвори за микрофон и още един високоговорител. Телефонът има сертификация IP68 за водо- и прахоустойчивост. В България моделът е наличен в цветове Ceramic Black и Mystic Silver.

Безупречна производителност, висококачествен хардуер и издръжлива батерия

Mate 40 Pro има извит екран с диагонал от 6.73 инча, резолюцията е 1344 x 2772 пиксела, поддържа технологията HDR10 и е с вграден скенер на отпечатъци. OLED панелът възпроизвежда ярка и контрастна картина с приятни цветове. Анимираните ефекти, а и по-бързите игри вървят гладко заради 90-херцовата честота. С този дисплей ще се насладите както на филми и снимки, така и на плавен гейминг.

В основата на Mate 40 Pro откриваме чипсета Kirin 9000, а освен него има 8GB RAM и 256GB разширяема памет. По този начин можете безпроблемно да работите с документи, изображения, играете игри, браузвате, гледате филми с висока резолюция и т.н.

Mate 40 Pro може да работи с 5G мрежи, а освен това има и Wi-Fi 6 технология за бърз трансфер. Наличен е и IR предавател чрез, който имате възможност да управлявате като с дистанционно широк набор от уреди – климатици, телевизори и т.н. В добавка стерео говорителите пресъздават силен и плътен звук, който добре допълва съдържанието при възпроизвеждане.

Моделът разчита на батерия с капацитет 4400 mAh, която предлага адекватна издръжливост. При нормално натоварване ще разполагате с до около ден и половина автономия с един заряд. Това разбира се може да се увеличи с режима за пестене на енергия. Отделно софтуерът следи кои приложения изразходват повече енергия и предлага да ги затворите, а за това ще виждате и известия.

Едно от преимуществата на телефона е и бързото зареждане, което е до мощност от 66W с включения в комплекта адаптер, необходима екстра в забързаното ежедневие. Освен това се поддържа и бързо безжично зареждане до впечатляващите 50W. Възможно е и зареждането на други безжични устройства, включително смартфони и слушалки.

Какво е положението със софтуера?

Подобно на останалите актуални модели на компанията, Mate 40 Pro не разполага с услугите и приложенията на Google. Тъй като обаче има операционна система Android с него са съвместими много от приложенията и игрите за платформата. С тях можете да се сдобиете през магазина AppGallery, както и чрез алтернативни решения. Такива са търсачката Petal Search и приложението More Apps, което включва каталози с някои от най-използваните апликации. Имате и опция за „клониране“ на голяма част от съдържанието и приложенията от стария си телефон с програмата Phone Clone.

Използваният интерфейс EMUI 11 от своя страна добавя редица новости, включително разширени възможности на Always-On дисплея (AOD) и нов артистичен облик за него. Подобрена е и Multi-Window функционалността, която позволява отварянето на множество плаващи прозорци наведнъж, които могат да бъдат минимизирани и оразмерявани. Тук е и системата за лесно и бързо безжично споделяне на файлове, Huawei Share.

За финал

Huawei Mate 40 Pro струва 2399 лв. в свободна продажба, като може да бъде открит и при трите телекома. Цената разбира се е висока, но устройството не е за всеки. То е насочено към специфичен кръг хора, които искат максимума от телефона си. Mate 40 Pro предлага висока продуктивност, премиум дизайн и издръжлива батерия.

Разбира се над всичко изпъква камерата, която е най-добрата към момента сред смартфоните. Освен за висококачествени снимки можете да разчитате на нея и за първокласно видео с различни режими, които ще допаднат на много от вас. Възможностите на селфи камерата също са разширени и не са за пренебрегване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews