Google патентова автомобил без шофьор

OFFNews 17 декември 2011 в 11:41 1544 0

Google mobile - в ролята Тоyota Prius.
Google mobile - в ролята Тоyota Prius.

Интернет гигантът Google защити патент за производство на превозни средства на автономен режим.

Автомобилът индентифицира сам пътната обстановка и черпи данни за това къде и кога може да спре или да завие. Благодарение на множество сензори превозното средство разпознава околната среда и успява да избегне препятствия като дървета, стълбове и големи камъни.

Идеята е автономната кола да се използва като виртуален екскурзовод. Тоест ще се задава маршрут и когато автомобилът пристигне до крайната точка, изчаква за определен период от време, след което се връща в началната си точка.

От години американски военни спонсорират състезания за безпилотни машини, но дълго време резултатите бяха плачевни. В тях участваха редица  самоходи, които се обръщаха на първата бабуна или  "предпазливи" коли, които започваха да избягват препятствията половин километър по-рано. Goolge тества през последните няколко години тази технология на моделите Toyota Prius и Audi TT, като автомобилите са изминали повече от 1600 километра в автономен режим. Засега „търсещият гигант” не разкрива подробности за своята технология, информира агенция Speed-Press.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови