Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Блокчейн в държавната администрация – защо не?

Юлиан Арнаудов 26 април 2022 в 17:01 2376 0

Криптовалути и уникални дигитални токени (NFT) са основните асоциации, които повечето хора правят при споменаване на думата „блокчейн“. Тя обаче не се изчерпва само с тях и е технологията на чиято основа могат да се изградят редица решения. Както финансови, така и доста други свързани с безопасния обмен на информация онлайн.

Именно тази гъвкавост превръща блокчейн решенията с примамлив инструмент за изграждането на доста иновативни платформи и услуги. Повечето от тях са в сферата на частния бизнес, но това не им пречи да бъдат интегрирани и в държавни решения. Изграждане на дигитален портфейл за електронна идентичност, бързо издаване и проверка на образователни дипломи и сертификати, както и ползването на блокчейн за създаването на „дигитален нотариус“ са само част от потенциалните приложения.

Това ще са основните теми на първата по рода си конференция „Блокчейн и бъдещето на публичните услуги“. Тя ще се състои на 12 май в София във Френския институт на площад „Славейков“. На нея ще участват министърът на електронното управление Божидар Божанов, евродепутатът Ева Майдел и редица представители от правителствения, частния и неправителствени сектори.

Европейският дигитален портфейл

Европейският съюз (ЕС) от десетилетия полага усилия в развитието на дигитални услуги на Стария континент.

Електронната идентичност е ключова в този стремеж. Според последните концепции на Брюксел трябва да бъде създаден европейски дигитален портфейл за е-идентичност (eIDAS). Той ще включва основната информация за всеки гражданин на Стария континент и трябва да бъде изграден по единен стандарт, за да може да се използва из целия ЕС.

Освен базовите лични данни, подобно на истински кожен портфейл, в дигиталния ще могат да бъдат интегрирани най-различни неща. От шофьорската книжка, през различни разплащателни системи, дигитални банкови карти и други. Плановете на ЕС са да може да се вкарат здравните досиета на отделните граждани и много други.

За целта се изисква изключително силна криптография, която блокчейн технологията ще може да осигури. Както и да предоставя достъп само до тази информация, до която съответния човек или институция поиска достъп. Затова в конференцията на 12 май, eIDAS ще заема ключово място сред дискутираните теми.

Диалог между всички

За да се случат дори част от тези промени, трябва да се измени нагласата на всички в налагането на нови технологии. Гледните точки между различните страни естествено се различават. Публичните институции ще искат да задържат максимално контрола върху критична информация, докато частния сектор настоява за по-голяма отвореност.

Блокчейн технологията е създадена до известна степен с идеалната цел да се намали монопола на държавните органи над определени ресурси. Например, обявената утопична цел на криптовалутите е да се прескочи централната банкова система, като се създаде децентрализирана и изцяло онлайн базирана такава. Конференцията „Блокчейн и бъдещето на публичните услуги“ ще се опита да провокира именно дискусия в подобна посока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews