Бивш служител купи Google за едва 12 долара (снимки)

OFFNews 01 октомври 2015 в 21:25 13071 1

Санмeй Вед. Снимка: Linkedin

Бившият служител на Google Санмей Вед е късметлията, притежавал домейна Google.com, макар и само за минута.

В късните часове на една вечер Вед скролвал и преглеждал Google Domains, услугата на компанията за купуване на домейни, когато забелязал, че Google.com е свободен.

Мъжът видял, че в Google Domains вместо сивото тъжно лице, което символизира, че даден домейн е зает, срещу Google.com стояло зеленото щастливо лице, което показвало, че сайтът е свободен. Цената за закупуването на най-посещавания сайт в света била едва 12 долара.



"Аз съм бивш служител на Google, затова следя какво се случва там. Написах Google.com в търсaчката и ми излезе резултат, че домейнът е свободен," споделя Вед. "Помислих си, че това е някаква грешка, но всъщност можех да купя домейна." 




Вед добавя Google.com в онлайн количката си за пазаруване и изненадващо за него трансакцията се осъществява. Бившият служител започнал да получава имейли с вътрешна информация, които впоследствие изпращал на екипа по сигурността в Google.

"Плашещото в цялата история бе, че получих достъп до контрола върху сайта за минута," пише Вед в профила си в Linkedin.


Той прави скрийншотове на всичко и описва подробно интересното преживяване. От Google Domains отменят продажбата само минута по-късно като го уведомяват, че някой вече е взел сайта преди него и връщат на Вед платените 12 долара. Така, въпреки че само за минута, Санмей Вед се превърна в собственика на домейна на един от най-използваните сайтове в света.

"Поне мога да кажа, че аз съм човекът, който притежаваше Google.com за минута."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови