Антистатично облекло – как работи?

OFFNews 17 септември 2022 в 13:00 388 0

.

Снимка Линдстрьом

.

Антистатичното облекло е един незаменим помощник в постигането на безопасност за служителите в редица работни среди. То се състои от панталонки, яке, ръкавици и каска, които предпазват работниците в среди, в които има опасност от електростатичен заряд.

Една малка искра, или освободена електростатична енергия могат да причинят редица опасни ситуации като експлозии и пожари, които да изложат служителите на голяма опасност. Това, което прави статичната енергия толкова опасна е нейната сила. Въпреки, че може дори да не се чуе или види, тя може да бъде толкова силна, колкото удар от мълния.

Антистатичното работно облекло е от огромно значение при работа със запалими материали и работа в обстановка, в която електростатичните явления са възможни. То ще предотврати електростатичния заряд, което от своя страна ще предпази хората от редица опасности. В кои индустрии носеното на това антистатично облекло е нужно?

• Електротехника и електроника
• Инженерство и механика
• Сглобяване на различни продукти
• Работа, включваща опасни компоненти
• Поддръжка на различни услуги
• Комунални услуги
• Инспекции
• Работа в склад
• Ръчно управление
• Обработка на материали
• Автоматизация и транспорт
• Работа с хардуер

Науката, която стои зад антистатичното работно облекло

При дисбаланс на отрицателен или положителен заряд на повърхността на даден материал, електростатичният заряд се появява. Той може да се натрупа при триене на две повърхности една в друга, както когато разтриваме балон върху плат и после го доближим до косата. Тя се изправя и докосва балона, заради движението на електроните от една към друга повърхност.

Но, това не е всичко, което може да доведе до статично натрупване. При използване на изкуствени материали или климатици води до повишен риск, тъй като средата с ниска влажност повишава значително шанса за статичното изпускане.

А как действа антистатичното облекло? В него има влакна, които предотвратяват въпросното натрупване чрез разпръскване на заряда през дрехите и изпращането му до въздуха или земята.

Защитно облекло

Нуждата от защитно антистатично облекло става все по-голяма, поради използването на микрочипове и технологии във всички индустрии. Сертифицираното работно облекло трябва да отговаря на EN 1149, за да бъде достатъчно безопасно. В случай, че се насочите към облекло, отговарящо на EN 1134-1, то статичният заряд, или по-скоро неговото натрупване, ще бъде спряно благодарение на мрежа от метални влакна в дрехите.

Друг вид защитно облекло е това, което отговаря на EN 1149-3, то пък води до отделянето на електростатичния заряд във въздуха. Това се случва достатъчно бързо, че да не доведе до натрупване на електростатичен заряд. Има защитно антистатично облекло, което отговаря и на други стандарти, като например устойчивост на топлина и пламък.

Добър начин да гарантирате пълна безопасност на своите служители е да подсигурите антистатична екипировка, включваща не само яке и панталон, но и ръкавици, съобразени със стандарт IEC 61340.

Ако имате интерес към нашите услуги с работно облекло под наем, то с удоволствие ще отговорим на всички Ваши въпроси. Свържете се с нас на телефон +359 2 841 11 10 или на [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки