12-годишно момиче повежда съдебна битка срещу TikTok

OFFNews 31 декември 2020 в 20:04 4268 0

12-годишно момиче планира да поведе съдебна битка срещу приложението за споделяне на видео TikTok, което обвинява в незаконно използване на лични данни на деца, съобщава Би Би Си.

Първоначалният ход на детето бе да защити самоличността си от публичност и след предварителното изслушване съдът постанови, че то може да остане анонимно, ако процесът започне.

Действията на момичето са подкрепени от Ан Лонгфийлд, комисар по правата на детето в Англия. Тя смята, че TikTok нарушава британските закони за защита на личните данни, както и тези в ЕС. От TikTok отвръщат, че имат "стабилни политики" в защита на децата и не разрешават присъединяване на деца на възраст под 13 г. Лонгфийлд обаче се надява делото да доведе до увеличаване на мерките в защита на децата под 16 г., които използват приложението в Англия и евентуално извън границите на страната. Тя смята, че сега приложението събира и обработва данните на децата, за да захрани алгоритъма си за видео препоръки с цел да привлече вниманието на потребителите и съответно да си осигури повече реклама.

Комисарят заяви пред Върховния съд в Лондон чрез видеовръзка, че се надява да предизвика заповед фирмата да изтрие данните на детето и така да бъде създаден прецедент.

Фокусът на предварителното изслушване обаче не беше върху това, а върху въпроса може ли 12-годишното момиче да подаде жалба анонимно. Съдия Уорби отсъди, че момичето рискува да получи кибератаки от други деца и TikTok потребители, ако самоличността ѝ бъде разкрита. Той каза, че тя може да се сблъска с "враждебни реакции от лидери на мнение в социалните медии, които биха могли да решат, че действията ѝ застрашават статута или доходите им".

През 2019 г. TikTok бяха глобени с $5.7m от американската федерална търговска комисия за обработка на лични данни на деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews