Зрелищни арести на сърби в Косово увеличиха напрежението на фона на търговска война

OFFNews 23 ноември 2018 в 20:05 3587 0

Напрежението между Сърбия и Косово се повиши след зрелищни арести на четирима сърби в Северна Митровица за убийството на сръбския политик Оливер Иванович. 

Арестите се случват на фона на и така високото напрежение, породено от решението на Прищина да увеличи със 100 процента митата за сръбски и босненски стоки, след като Белград блокира членството на бившата си провинция в Интерпол. 

Лидерът на партия Гражданска инициатива Оливер Иванович бе убит през януари пред офиса на своята партия в Косовска Митровица.

В рамките на разследването са извършени спецакции на четири места, като са арестувани четирима сърби. 

Трима от арестуваните са заподозрени за убийството на Иванович, като двама от тях са служители на косовската полиция. Четвъртият сърбин е задържан, защото не се подчинил на косовските албански спецполицаи.

Според белградския ежедневник „Вечерне новости“ арестуваните са Неделко Спасоевич, Драгиша Маркович, Марко Рошич и Саша Чурич.

По данни на изданието по време на спецакцията са се чули изстрели от автоматични оръжия и шокови гранати.

Кметът на Северна Митровица Горан Ракич нарече акцията "брутално малтретиране" с очевидна цел, съобщи БНТ.

Според полицията в Прищина обаче арестите са извършени след открити категорични доказателства. 

"При арестите открихме доказателствен материал за разследването. Става дума за автомати "Калашников", ръчни гранати и дрон", обясняват от косовската полиция.

Ракич коментира, че народът е в бунтовно настроение от създалата се ситуация, която се влошава още повече заради недостига на стоки от първа необходимост след решението за огромното увеличение на митата за сръбски стоки. 

Косовските власти обаче настояват, че високите мита ще останат докато Сърбия не признае независимостта на Косово.

Косовските сърби в северните общини са излезли на протести, които ще продължат до отмяна на митата и освобождаване на арестуваните. 

"Няма да позволим на Прищина пак да използва брутална сила срещу невъоръжения сръбски народ", каза Горан Ракич, като се зарече да направи всичко възможно да не се стига до сблъсъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!