Жребият в Турция: Ердоган ще е номер 1 в бюлетината, Калъчдароглу - номер 3

Лидерът на обединената опозиция води в сондажите пред сегашния президент с 53,1 срещу 42,3 на сто

OFFNews 01 април 2023 в 15:58 2845 0

Снимка atv

В президентската надпревара се включи бившият кандидат президент на републиканците кемалисти Мухарем Индже, който дръпва около 3,5 - 3,7 процента от подкрепата за Калъчдароглу. Кандидатирането на Индже се възприема в Турция като услуга за Ердоган.

Досегашният турски президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде на първо място в бюлетината за президентските избори в Турция, реши жребият на Висшата избирателна комисия на страната, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Втори ще е независимият кандидат Мухаррем Индже, номер три е лидерът на обединената опозиция Кемал Кълъчдароглу, а четвъртото място е отредено за Синан Оган, също независим.

Изборите за президент ще се проведат на 14 май заедно с тези за избор на 28-ото Велико национално събрание на Турция.

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете, за да спечели на първия тур. В противен случай се насрочва втори тур между двамата кандидати, които са получили най-голяма подкрепа. Кандидатът, който получи мнозинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за срок от пет години.

Предишните президентски избори се произведоха на 24 юни 2018 г. Те бяха спечелени от Ердоган с 52,6 на сто от гласовете.

Междувременно социологическите прогнози дават преднина на лидера на обединената опозиция Кемал Калъчдароглу пред управялващия 20 години Турция Ердоган 53,1 срещу 42,3 на сто. Според обявеното днес проучване на ORC Research сред 4540 участници в 42 провинции през седмицата от 11 до 15 март, кандидатът на „Националния алианс“ Кемал Кълъчдароглу изпреварва действащия президент Реджеп Таип Ердоган с преднина от 8,8 точки. Ако нагласите се запазят, той ще бъде първи и ще спечели президентските избори още на първи тур.

В предишно проучване, проведено в 28 провинции след кризата с кандидатурата на Къличидароглу, която избухна на 3 март, ORC Research прогнозира, че Къличидароглу ще спечели президентския пост на първия тур с 56,8 процента от гласовете. В тази анкета беше прогнозирано, че Ердоган ще получи 43,2 от гласовете. 

Социолозите в анкара имат своето обяснение за малкия спад в гласовете за Калъчдароглу. Междувременно в играта влезе Мухарем Индже, кандидат на кемалистите на предишните президентски избори и, разглеждайки разликите между двете социологически проучвания, се вижда, че всички гласове, които Индже получава в последната анкета, идват от Калъчдароглу. Спрямо първото проучване Кемал Кълъчдароглу е загубил 3,7 процента от гласовете, което е почти точно равно на процента гласове, които получава Мухарем Индже. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови