Земетресенията: Само в Сирия 5,3 млн. души са останали без дом. Жертвите вече са над 24 хил.

OFFNews 11 февруари 2023 в 13:30 2227 0

Турски спасител целува малка птичка - папагал буджеригар, извадена жива изпод руините.

Снимка Getty Images

Турски спасител целува малка птичка - папагал буджеригар, извадена жива изпод руините в Адияман на 10 февруари. Нарекоха я Чудо.

Само в Сирия броят на останалите без дом в резултат на опустошителните земетресения в Турция на 6 февруари може да е достигнал 5,3 милиона души – пише Би Би Си, като се позовава на данни на ООН. Потвърдена е смъртта на над 24 хил. души в двете страни, пише АФП – 20 665 в Турция и 3553 в Сирия. Организацията на обединените нации вече пренасочва усилията си от издирване на оцелели към осигуряването на топла храна и подслон за милионите бездомници.

Необходимо е незабавно прекратяване на огъня в Сирия, за да може хуманитарната помощ да достигне пострадалите, заяви ръководителят на хуманитарните операции в ООН пред британската медия. Засега само два конвоя с помощи са достигнали районите, контролирани от бунтовниците.

Въпреки че гасне надеждата за значителен брой хора, които могат да бъдат спасени от руините, се появяват чудодейни спасявания. Пет дни след първия трус с магнитуд 7,8 по Рихтер в Турция все още се вадят живи хора от отломките на сгради.

Видеоматериал, качен в социалните мрежи, показва момента, в който бременна жена и малката ѝ дъщеря са изнесени с носилки от срутена сграда в турския град Газиантеп, след като са оцелели в продължение на 115 часа.

Съобщава се и за няколко души, спасени в засегнатите от земетресението райони в Турция след 110 часа - включително тийнейджър.

Видеозапис от германска организация за реакция при бедствия показва как момиче е извадено живо от развалините в Кахраманмарас, след като е било в капан повече от 110 часа.

Спасителите намират и живи птички - папагалче бе открито в рухнал апартамент Адияман на 10 февруари. Нарекоха го Чудо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !