Зеленски: Системата за вето на ООН е остаряла, не може да спре агресията в Украйна

OFFNews 25 септември 2023 в 07:05 1980 0

Володимир Зеленски

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН

Съветът за сигурност на ООН като цяло не е в състояние да спре агресията и наистина да възстанови мира поради остарялата система на вето, при която няма граници за злоупотреба с това право от страна на една агресивна сила.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение към сънародниците си, предаде Укринформ.

Украинският държавен глава подчерта, че това трябва да се промени. Зеленски изрази увереност, че светът подкрепя позицията на Украйна за това да се дадат повече права и възможности в ООН на всички страни, които уважават другите страни по света и мира. 

"Тази година Украйна представи пред ООН визия за реформата на ключовата институция на ООН - Съвета за сигурност", припомни Зеленски.

"И като цяло е необходимо да се дадат повече права и възможности в ООН на всички държави, които уважават другите държави и мира. Сигурен съм, че светът подкрепя нашата украинска позиция", подчерта Зеленски.

Зеленски съобщи и някои подробности за последните отбранителни пакети, обявени от САЩ и Канада като част от продължаващата военна помощ за Украйна.

"От САЩ получаваме артилерия, снаряди, ракети HIMARS, ракети за противовъздушна отбрана, допълнителни системи за противовъздушна отбрана, тактически превозни средства. И някои други видове оръжия, които ще се използват на бойното поле", отбеляза той.

В същото време Канада взе решение за дългосрочна отбранителна подкрепа за Украйна на стойност 500 000 долара. "По-специално това са превозни средства за медицинска евакуация, които са наистина необходими на фронта. Договорихме се за производството и доставките", обобщи Зеленски.

Междувременно при руска атака по Одеса е ранен човек и са причинени щети на инфраструктурата, предаде Ройтерс, като се позова на Олег Кипер, областния управител на Одеска област.

При удара е избухнал пожар във висока сграда в Одеса, която не е била жилищна при удара, но бързо е бил изгасен, разказа Кипер в "Телеграм".

Ройтерс не е в състояние да потвърди достоверността на информацията от независим източник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки