Зеленски поиска от Столтенберг членство в пакта и гаранции за сигурност още преди влизането в НАТО

OFFNews 20 април 2023 в 15:19 1330 2

Снимка Офис на президента на Украйна

Йенс Столтеберг и Володимир Зеленски

Украйна очаква от НАТО гаранции за сигурността си още преди да влезе в алианса, заяви на съвместен брифинг в Киев с премиера на Финландия Сана Марин президентът Володимир Зеленски в деня, в който в украинската столица пристигна и генералния секретар на Североатлантическия пакт Йенс Столтенберг.

„Украинските власти тълкуват посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев като знак за готовността на Алианса да започне нова глава в отношенията с Украйна“, това пък обяви украинският лидер на пресконференцията със Столтенберг по цитат на Укринформ. Според него няма обективни бариери пред политическото решение Украйна да бъде поканена за член на НАТО.

„Тълкуваме това посещение на генералния секретар на НАТО, първото по време на пълномащабна война, като знак, че Алиансът е готов да започне нова страница в отношенията с Украйна – глава на амбициозни решения“, каза държавният глава.

Той отбеляза, че Столтенберг е започнал посещението си в Украйна с посещение в Бучи, Киевска област и добави, че „цяла Европа и светът се нуждаят от ясното разбиране, че само победата на Украйна ще спаси други държави и народи от същите ужасни разрушения, загуби и смърт“, които Русия е донесла на украинците.

Държавният глава на Украйна каза, че по време на преговорите със Столтенберг са били обсъдени по-специално предстоящата среща на Контактната група по отбраната на Украйна във формат „Рамщайн“, която ще се състои на 21 април, и решенията, които се очакват от партньорите. „Преди всичко това се отнася за въоръжената подкрепа на нашите активни действия. Колкото по-далеч могат да се придвижат нашите войници на фронтовата линия, толкова по-бързо най-важното – мирът – ще се върне в Украйна и в цяла Европа“, подчерта президентът.

Зеленски съобщи още, че е обсъдена сдържаността на някои партньори в контекста на подкрепата за отбраната. „Обърнах се към г-н генералния секретар с молба да помогне за преодоляване на сдържаността на нашите партньори при доставката на част от оръжията, а именно далекобойна съвременна авиация, артилерия и бронирана техника. Забавянето на подходящи решения е загубено време за мир. Това е животът на нашите войници, които все още не са получили жизненоважни средства за отбрана в необходимото количество“, каза украинският лидер.

В Киев самият Йенс Столтенберг отбеляза, че бъдещето на Украйна е членство в Алианса , но сега е необходимо да се осигури военна подкрепа. Ръководителят на НАТО каза, че срещата във Вилнюс ще бъде важна по много причини. Първо се очаква страните-членки да гарантират подкрепата си за Киев толкова дълго, колкото е необходимо и да и предоставят такава военна подкрепа, която да й помогне да спечели войната и да остане независима и суверенна държава.

Очаква се Зеленски да повдигне въпроса за членството на Украйна и гаранциите за сигурност на срещата на върха. Столтенберг отбеляза, че тези въпроси ще бъдат ключови в дневния ред на срещата на върха и в процеса на подготовка на срещата във Вилнюс.

Генералният секретар на Алианса подчерта, че вратите на НАТО остават отворени. По думите му се оказва подкрепа на Украйна с цел бъдещото членство да стане възможно.

В края на септември 2022 г. президентът Володимир Зеленски подписа заявление за присъединяване на Украйна към НАТО по ускорен начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

20.04 2023 в 16:57

Украйна, за жалост, едва ли ще стане член на НАТО в непосредствено бъдеще. Би било прекрасно, но няма да стане днес-утре. Което не пречи да получи разполагане на войски на НАТО на територията си с цел защита от по-нататъшни идиотизми откъм изток. Май натам отиват работите...

-529

1

6екеr4о

20.04 2023 в 15:40

УкраИна член на НАТО!

Прекрасна новина, а не беше далеч времето, когато дядя
Пиздю разпореди: България, Румъния и прочие, вън от Алианса!

Сега да му е честито западното единомислие...