Зеленски: Контранастъплението на ВСУ върви по-бавно заради липсата на боеприпаси и добре обучени бригади

OFFNews 22 юли 2023 в 10:51 2745 0

Зеленски

Снимка БГНЕС

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски обясни, че забавянето на контраофанзивата на ВСУ е заради по-късното започване на самата операция от първоначално очакваното.

"Имахме планове да започнем настъплението през пролетта, но не започнахме, защото нямахме достатъчно боеприпаси и оръжия, нямахме достатъчно добре обучени бригади - имам предвид, добре обучени с тези оръжия. Тъй като започнахме малко късно, това даде на Русия време да минира цялата ни земя и да изгради няколко линии на отбрана", каза Зеленски на форума за сигурност в Аспен чрез видеовръзка, цитиран от УНИАН.

Той добави, че това е истината, споделяна от всички експерти.

Президентът отбеляза, че нашествениците са имали време да се подготвят за настъплението на въоръжените сили на Украйна.

"Разбира се, те имаха малко повече време, отколкото им беше необходимо. Благодарение на това те построиха всички тези линии. И наистина, те имаха много мини в нашите полета. Оттук и по-бавният темп на нашите контраофанзивни действия. Но офанзивата на ВСУ продължава и ние се приближаваме към момента, в който действията могат да наберат скорост, защото вече преминаваме през някои минни полета и разчистваме тези райони", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика