Зеленски извади Украйна от Минската група за урегулиране на конфликта в Донбас

OFFNews 02 септември 2022 в 23:00 3780 4

Контактната група

Снимка N4K.ru

Съществуването на минската група стана безпредметно след нахлуването на Русия в Украйна.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски прекрати участието на Украйна в контактната група за урегулиране на ситуацията в Източна Украйна, известна още като Минската група. Указът за това е публикуван на официалната страница на украинския държавен глава.

„Да бъде признат за невалиден указът на президента на Украйна от 5 май 2020 г. № 167/2020 „За делегацията на Украйна за участие в Тристранната контактна група.“ – се казва в новия президентски акт.

С указа от петък се отменя действието на шест президентски указа, издадени през 2020-2021 година за работата на украинската делегация в Контактната група и за състава на тази делегация. Документът влиза в сила от деня на публикуването му, т.е. от петък, 2 септември.

Тристранната контактна или Минската група – Русия, Украйна, ОССЕ беше създадена през лятото на 2014 и при срещите на делегаците се обсъждаше деескалацията на конфликта в Украйна. За основа на създаването й бяха взети Минските съглашения, които предвиждаха провеждането на конституционна реформа, прекратяване на огъня и извеждане на тежкото въоръжение от фронтовата линия.

„Указът на президента на Украйна Володимир Зеленски за разпускане на контактната група постави кръст на преговорния процес.“ – това съобщи по повод на решението на Киев пълномощният представител на Русия в Минската група, посланикът на Русия в Минск Борис Гризлов.

„Със своето изявление и с указа си Зеленски фактически сложи край не само на преговорния процес, но и на не изцяло затворения прозорец с възможности за разрешаване на конфликта на масата за преговори, предпочитайки войната пред дипломацията. Кръст за себе си и за своето обкръжение, както и за украинските куратори и съветници“, заяви Гризлов, цитиран от ТАСС. Той допълни, че Москва ще преговаря с Киев, когато са налице необходимите условия за това.

Според Гризлов е било невъзможно да се постигне споразумение с властите в Киев поради „пълната загуба на държавен суверенитет от страна на Киев, липсата на независимост при вземането на решения и страха от проява на политическа воля.“ Представителят на Москва за пореден път повтори руската теза, че екипът на Зеленски е взел решението „както обикновено, по заповед отвън – от центровете за вземане на решения, разположени далеч от столицата на Украйна.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

4

Propaganda

03.09 2022 в 11:42

Браво на Зеленски!

Домораслите фашаги, русистанци, кадировци трябва да бъдат гостени само с Химраски!

С терористи, особено руски, не трябва да се преговаря. Те трябва да бъдат приканени да откажат пушенето, хехехехе, саки, сакииии!

2099

2

Mateevk

03.09 2022 в 08:56

Ех, колко просто е устроен светът - един заповядва, а другите изпълняват. И защо този един да не се казва Путин ? А ДоМбас не знам къде се намира, но в ДоНбас е пълно с рашисти - фашистите на 21 век!
 
X

Да помогнем на украинските деца!