Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Зеленски би приел мирен пакт с позициите от преди 24 февруари

OFFNews 06 май 2022 в 17:48 6629 3

Володимир Зеленски

Украинският президент заяви, че би приел мирно споразумение, при което руските войски се връщат на позициите, които заемаха ден преди началото на пълномащабната инвазия от 24 февруари.

На въпроса на Би Би Си каква би била "минималната" отстъпка от пред Русия в замяна на мир, Зеленски отговаря: "Връщане на руските сили там, където бяха на 23 февруари."

"Но за да се случи това, трябва да има дипломатически диалог", добави той. "От наша страна не всички дипломатически мостове са изгорени."

Зеленски не споменава конкретно Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г. - но отговорът му сигнализира за готовност да признае руския контрол над полуострова като част от мирно споразумение, коментира Би Би Си.

Не е ясно също така какво би означавало това за районите на Донецк и Луганск в източната част на Украйна, които също са отчасти под контрола на проруски сепаратисти от 2014 г. насам.

Зеленски призова германския канцлер Олаф Шолц да направи „мощна стъпка“ и да отиде в Киев на 9 май, деня, в който Русия ежегодно празнува победата на Съветския съюз във Втората световна война. Според Зеленски поканата до Шолц е изпратена преди време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5502

5

Разумен

07.05 2022 в 11:17

Руснаците няма да оставят своите и да позволят отново геноцид в Херсон и останалите райони с руско езични. Зеленски знае това. А ако отстъпи, пък неговите нацистчета ще го обесят на Майдана.

2099

2

Mateevk

06.05 2022 в 19:23

Ами Херсонска област и част от Запорожка? Руснаците нямат намерение май да отстъпват от там. Въобще руският ботуш, където стъпи, мачка дълго време.

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews