Затопляне: севернокорейският лидер отиде на концерт на южнокорейска група

OFFNews Последна промяна на 01 април 2018 в 19:44 3427 0

Снимка АФП

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и съпругата му И Сол-джу присъстваха днес на първия концерт на южнокорейски поп музиканти в Пхенян от повече от едно десетилетие, предадоха Франс прес и БТА. Те цитират агенция Йонхап, която се позовава на южнокорейското министерство на културата.

Концертът се състоя в момент на разведряване на обстановката на полуострова след две години на напрежение, дължащо се на ядрените и ракетни опити на Северна Корея.

Общо 120 южнокорейци пристигнаха вчера в Пхенян. Сред тях има 11 музикални групи, танцьори, техници и майстори на таекуон-до.

Двучасовият концерт тази вечер се състоя в големия театър в Източен Пхенян, който има капацитет от 1500 места.

Ройтерс отбелязва, че севернокорейският лидер присъства за първи път на южнокорейско представление в столицата. Пхенянската телевизия показа кадри как той ръкопляска в такт с някои от изпълнените песни, а по-късно се ръкува с изпълнителите и се снима за спомен с тях.

Зимните олимпийски игри в Южна Корея послужиха за катализатор на бързото разведряване между двете Кореи, припомня АФП. Ким Чен-ун изпрати в Юга делегация, която включваше не само спортисти, а и собствената му сестра, която е важна фигура в севернокорейския режим. Последваха дипломатически контакти, довели до предложения за срещи на върха както между двете Кореи, така и между Вашингтон и Пхенян. На 27 април се очаква в Панминчжон да се състои среща между Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин. Датата за евентуална среща между Ким и президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е уточнена.