Западна Африка наложи санкции и заплаши със сила Нигер, поддръжници на хунтата нападнаха френското посолство

Поддръжници на превратаджиите отправиха посланието ''Долу Франция, да живее Путин'' на шествие в неделя

OFFNews 31 юли 2023 в 10:38 1500 1

Нигерийци участват в шествие, свикано от поддръжници на лидера на превратаджиите генерал Абдурахман Тчиани в Ниамей, Нигер, неделя, 30 юли 2023 г. Дни след като разбунтували се войници свалиха от власт демократично избрания президент на Нигер, несигурност

Снимка БТА/АП

Нигерци участват в шествие, свикано от поддръжници на лидера на превратаджиите генерал Абдурахман Тчиани в Ниамей, Нигер, неделя, 30 юли 2023 г. Дни след като разбунтували се войници свалиха от власт демократично избрания президент на Нигер, несигурността относно бъдещето на страната нараства, а някои посочват причините, поради които хунтата е поела контрола. Надписът гласи: "Долу Франция, да живее Путин".

Държави в Западна Африка наложиха санкции на Нигер и заплашиха със сила, ако превратаджиите не върнат сваления президент Мохамед Базум в до седмица. В същото време поддръжници на хунтата нападнаха френското посолство в столицата на Нигер Ниамей, предава Ройтерс.

Превратът бе извършен на 27 юли от военни. Те свалиха първият демократично избран президент, подкрепян от ЕС и САЩ. Военният преврат открива възможност за Русия и други играчи да разширят влиянието си в Нигер - предупреди Улф Лесинг, ръководител за сахелската програма на германската политическа фондация „Конрад Аденауер“, и допълва, че "Базум беше единствената надежда на Запада в региона на Сахел". Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин приветства преврата и предложи услугите си в африканската държава. Щял да възстанови реда в нея. В неделя поддръжници на превратаджиите отправиха посланието "Долу Франция, да живее Путин" на шествие в столицата.

Санкциите наложи 15-членната Икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS). Тя реагира, след като тълпи в Ниамей изгориха френски знамена и замеряха с камъни мисията на бившата френска колония. Полицията използва срещу тях сълзотворен газ. Кадри показаха пожари край стените на посолството и хора, натоварени в линейки с окървавени крака.

ECOWAS включва Бенин, Буркина Фасо, Гамбия, Гана, Гвинея, Гвинея-Бисау, Кот д'Ивоар, Кабо Верде, Либерия, Мали, Нигер, Нигерия, Сенегал, Сиера Леоне и Того.

ECOWAS и осемчленният Западноафрикански икономически и валутен съюз обявиха незабавно затваряне на границите с Нигер, спиране на търговските полети и на финансовите транзакции замразяване на националните активи и прекратяване на помощта. На военните участници в преврата ще бъде забранено да стъпват на териториите на санкциониращите държави, а активите им ще бъдат замразени.

Министър-председателят на Нигер при правителството на Базум, Ухумуду Махамаду, заяви, че санкциите на Икономическата общност на страните от Западна Европа биха били катастрофални, тъй като страната разчита в голяма степен на международните партньори за покриване на бюджетните си нужди.

"Познавам нестабилността на Нигер, познавам икономическия и финансовия контекст на Нигер, тъй като бях министър на финансите, а сега и министър-председател - заяви Махамаду, който по време на преврата е бил в чужбина, пред телевизия France24 от Париж. - Това е страна, която няма да може да се противопостави на този вид санкции. Това ще бъде катастрофално."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства действията на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в неделя и призова за незабавното освобождаване на президента на Нигер и неговото семейство, за възстановяване на държавните функции на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!