Quantcast

Zamunda и ArenaBG били икономически вредни за САЩ

Николаос-Теодорос Цитиридис Последна промяна на 14 февруари 2014 в 15:24 17884 6

Популярността на българските торент тракери Zamunda.se, Zamunda.net и ArenaBG може да нанесе икономическа вреда на американски и други носители на интелектуално право. 

Това става ясно от доклад на Службата на американското търговско представителство (SATP) за 2013 г.

Eкспертите са изготвили списък на физически и виртуални пазари, които са потенциални вредители на американската икономика. Сред тези "вредители" влизат и трите най-популярни торент тракери у нас - двете Zamund-и и ArenaBG.

"Zamunda.net (работеща също като Zamunda.se и Zelka.org) и ArenaBG.com: Тези български сайтове са сред едни от най-посещаваните не само в България, но и в целия регион. Те предлагат широк набор от пиратско съдържание, включващо филми, музика, софтуеър и електронни игри. В края на 2012 г. срещу четирима от операторите на ArenaBG бяха повдигнати обвинения и те глобени с по $662. Въпреки това тези сайтове продължават своята работа и са преместени на сървъри в Канада. През 2013 някои от обвиненията паднаха, тъй като делото продължи повече от 7-годишната давност. Днес делото срещу Zamunda.net продължава. Zamunda.net и нейният "огледален" сайт Zamunda.se продължават продължават да работят, локализирани в Швейцария. Оригиналната Zamunda сега работи под името Zelka.org и продължава да се хоства в Холандия."

Попадането на Zamunda в подобен списък не е нещо ново. Българските торент тракери са под наблюдението на американските власти от самото си създаване. Интересното в случая е, че в американските доклади е отразено разцеплението на Zamundа преди месеци.

Сред Zamunda и ArenaBG влизат и други торент сайтове като ThePiratebay, руската социална мрежа vKontakte, Torrentz.eu, Rutrakcer и други. 

Докладът на САТП няма за цел да открива или показва законови нарушения на международното право, както и няма да рефлектира върху бъдещи разследвания на САЩ в областта на опазването на интелектуалната собственост и право, а е по-скоро аналитичен. Въпреки това е записано, че "трябва да се работи в посока на тези важни и продължителни проблеми, както и положителните резултати в тази насока да се поддържат".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2014 в 20:44

а вие защо биете негрите?

14.02 2014 в 20:17

Що не си гледат техните си проблеми америнците. Те на тях кой ли не им пречи. Я да си погледнат засраните задници. Страната с най-голяма вътрешна задлъжнялост тръгнала да оправя света. Аз не им се меся в техния двор, да бъдат така добри да си гледат техния. И подслушването, което лъсна в тяхната къщичка не е нито законно нито морално, но са го правили години наред.л

14.02 2014 в 17:09

Шистов газ , ГМО , демократизиране , финансови кризи , все полезни неща.... я да ходите на майната си !

14.02 2014 в 17:06

Американците пак не са разбрали. Тези сайтове са полезни и политически и икономически. По тях се въртят главно американски филми, които са реклама както на американския начин на живот, така и на отделни фирми. Гледат ги главно хора, които не могат да си платят за 3d или 4d прожекция и които всъщност са таргет групата на износа на култура и мечти за айфони. Това от една страна е лошо, защото населението се превръща в затъпял консуматор, но пък от друга страна вече никой не може да ни върне в комунизма и да ни каже, че ще правим каквото партията реши. Така торентите са много полезни на САЩ и западния свят. Дали липсата на торенти в Северна Корея е полезно за САЩ?

14.02 2014 в 16:46

"...Те предлагат широк набор от пиратско съдържание..."
Абе не се научиха тея журналя. Ми много години вече минаха, така и не разбрахте: в тея сайтове няма никакво съдържание. Там има препратки към хиляди частни компютри, които имат еднакво съдържание, съответстващо на определен линк.
Баси, даже не знам как да обясня азбучни, едва ли не забравени истини, в 2014г.

14.02 2014 в 16:23

... а па метрото и автобусите били икономически вредни за таксиметровите компании.