Заев: България не показа нито приятелство, нито братство (видео)

OFFNews 09 декември 2020 в 23:58 8853 1

"Уважаеми македонски Народе, уважаеми граждани от всички общности в Северна Македония, на всички ни е ясно, че до този момент Европейският съюз не постигна съгласие за приемане на преговорната рамка за нашата страна. Тази безотговорна грешка е горчива новина за цялата ни нация. България наложи вето, наруши Договора за добросъседство и приятелство и по този начин застана на пътя на нашата европейска интеграция" - заяви в обръщение към нацията македонският премиер Зоран Заев.

Това не е европейският начин. За съжаление България не събра сили да се отнесе европейски. България си позволи да направи жест, който не показва нито приятелство, нито братство. Българската позиция е напълно ирационална и обидна за македонския народ, каза Заев.

Той твърди, че воденото от него правителство е застанало "твърдо в защита на македонските национални интереси".

Не позволихме да се рови в достойнството на македонската идентичност и стълбовете на идентичността, а това са македонският народ и македонският език. Няма да позволим и антифашистката идентичност на нашата страна да бъде застрашена и поставена под въпрос! Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както и основите на македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от миналото. Това са нашите стълбове за бъдещето, заяви Заев.

Оставаме посветени на търсенето на решение със съседна България. Това ще бъде решение, което гарантира начало на преговори с ЕС и в никакъв случай не засяга македонската идентичност, каза още Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови