За САЩ ще могат да пътуват всички с одобрена от СЗО ваксина

OFFNews Последна промяна на 09 октомври 2021 в 13:47 1422 0

Снимка Marco Verch

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) на САЩ казаха снощи, че Съединените щати ще признават ваксинациите на всички хора, идващи от чужбина, които са ваксинирани срещу КОВИД-19 с одобрени от американски регулатори или Световната здравна организация (СЗО) ваксини, предаде Ройтерс.

На 20 септември Белият дом обяви, че Съединените щати ще премахнат през ноември ограниченията за пътуване по въздух от 33 държави, включително Китай, Индия, Бразилия и по-голямата част от Европа, ако пътниците са напълно ваксинирани срещу КОВИД-19. Тогава не беше уточнено кои ваксини ще бъдат признати.

Говорителка на ЦКПЗ каза вчера, че "шест ваксини, които са одобрени от Управлението за контрол на храните и лекарствата или са одобрени за спешна употреба от СЗО, ще отговарят на критериите за пътуване към САЩ".
Някои държави оказваха натиск върху администрацията на президента Джо Байдън да признае одобрените от СЗО ваксини, тъй като одобрените от Агенцията по храните и лекарствата ваксини не са широко използвани във всички страни. В САЩ са одобрени само ваксините на Moderna, Pfizer-BioNTech и еднодозовата Johnson& Johnson/Janssen. Одобрение за употреба от СЗО имат още ваксината на AstraZeneca, нейният произвеждан в Индия вариант Covishield и китайските ваксини на Sinopharm и Sinovac. Руската ваксина Sputnik V все още няма одобрението на СЗО, но се очаква то да бъде дадено всеки момент. 

Съединените щати ще позволяват влизането на напълно ваксинирани пътници по въздуха от така наречените "шенгенски" държави в Европа, както и Великобритания, Ирландия, Китай, Индия, Южна Африка, Иран и Бразилия.

Безпрецедентните ограничения, въведени от американското правителство, забраняваха влизането в страната на повечето хора без американско гражданство, които са били в тези държави през последните 14 дни.

Новите изисквания за ваксинация срещу КОВИД-19 сега ще важат за почти всички чужди граждани, които пътуват по въздух към САЩ, включително тези, за които досега предишните ограничения не важаха.

ЦКПЗ все още не са финализирали и публикували новите правила за проследяване на контактните лица за пътуващите от чужбина. ЦКПЗ трябва и подробно да опишат правилата за изключения, които включват деца, които все още не подлежат на ваксинация, както и посетители от държави, където ваксините не са широко достъпни. Администрацията трябва да реши и дали да допуска посетители, които участват в клинични изпитания, свързани с КОВИД-19 или наскоро са прекарали болестта и все още не подлежащи на ваксинация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови