За първи път от 100 години насам в Истанбул ще открият нова православна църква

OFFNews 10 януари 2023 в 13:34 2677 0

Храмът Св. Ефрем

Снимка АА

Храмът се намира в района Йешилкьой в европейската част на Истанбул.

До два месеца в Истанбул ще бъде открита официално първата православна църква, построена изцяло от нулата през последните 100 години, от основаването на Турската република през 1923 г. насам, съобщи Анадолската агенция с позоваване на Саит Сусин, председател на базираната в мегаполиса сирийска фондация „Кадим“.

Едновременно с това храмът ще бъде втората църква, собственост на приблизително 17 хиляди православни енориаши в Истанбул. Става въпрос за църквата „Мор Ефрем“ (Свети Ефрем), стопанисвана и вече осветена от Сирийската православна църква. Емблематичният обект се намира в района Йешилкьой в европейската част на Истанбул.

Изграждането на „Свети Ефрем“ е струвало 4 милиона долара, събрани чрез дарения от сирийската християнска общност, но и чрез облекчения от ДДС. От основаването на Турската република през 1923 година досега в страната е имало откривания на няколко църкви, но всички те са били отваряни или след ремонт, или са били построени без официално разрешение.

„Това е първият път в историята на републиката, когато официално се строи църква. Това ни прави много горди. Благодарни сме на държавните институции и най-вече на президента Ердоган. Без неговата подкрепа това нямаше да е възможно“, казва Сусин пред Анадолската агенция.

Според директора на фондацията църквата на сирийската православна общност, построена през 1844 г. в истанбулския квартал Тарлабаши, не отговаряла на нуждите на местните енориаши, затова те се молели в шест други църкви в Истанбул, принадлежащи на други религиозни деноминации. Храмовете на други общности обаче не се вписвали добре в ритуалите на сирийските християни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!