Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

WikiLeaks: Ако не публикувате всички "Досиета от Панама", не сте истински журналисти

OFFNews 07 април 2016 в 11:40 4027 4

WikiLeaks отправиха критики към Международния консорциум на разследващите журналисти за решението да не публикуват онлайн всички документи от „Досиетата от Панама“, съобщи DW.

„Ако цензурирате над 99% от документите, вие по презумпция се занимавате с 1% журналистика“, написаха WikiLeaks в Twitter.
Организацията, основана от Джулиан Асандж пусна анкета, в която попита потребителите на Twitter дали информацията от „Досиетата от Панама“ трябва да бъде пусната онлайн, подобно на Wikileaks.

От организацията на разследващите журналисти обаче обявиха, че няма да публикуват онлайн досиетата, защото може да съдържат поверителна информация.

Ние не сме Wikileaks. Опитваме се да покажем, че журналистиката може да бъде отговорна, заяви председателят на организацията Джерард Райл.

Със сигурност мога да разбера забавеното освобождаване на информация. Ние направихме това в WikiLeaks през 2010 и 2011 г., но в крайна сметка цялата информация беше пусната онлайн в база данни с търсачка. Това ми се иска да видя и с „Досиетата от Панама“. Тя трябва да бъдат на разположение на широката общественост по такъв начин, че всеки да има достъп до информацията, не само тази група журналисти, коментира говорителката на WikiLeaks Кристин Храфнсон пред RT.

WikiLeaks обяви вчера, че изтичането на „Досиетата от Панама“ е финансирано от САЩ. Според организацията данните са публикувани от Проекта за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията по заръка на САЩ и с пари от Агенцията за международно развитие (USAID) и от фондация "Сорос".

По думите им целта на атаките са Русия и страните от СССР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews