ВСУ настъпват към втората отбранителна линия на руснаците при Роботине

OFFNews 25 август 2023 в 09:57 3861 0

Снимка Генерален щаб на ВСУ

Украинските сили са настъпили по-близо до руската втора отбранителна линия в района на Роботине в западната Запорожка област на 24 август, като допълнително са разширили пробива си в руските отбранителни линии в района, съобщава в най-новия си доклад за състоянието на военните дейстивия в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW). Геолокализирани кадри, публикувани на 24 август, показват, че украинските сили са напреднали още повече към руските отбранителни линии западно от Върбове (18 км югоизточно от Орихов) и в южната част на Роботине (10 км южно от Орихов).

Руски военни кореспонденти посочват, че руската армия поддържа ограничени, ако има такива, позиции в южната част на Роботине и че битките продължават на изток от населения пункт. Те изразяват загриженост по повод украинския пробив на руските отбранителни линии в западната Запорожка област и смятат, че това е критичен момент на бойното поле. Тезата на руските военни репортери е, че армията трябва да удържи позициите си поне още месец и половина, за да се опита да постигне успехи в друга зона на фронтовата линия и да се опита да обърне ситуацията на бойното поле в полза на руските сили. Украинският главнокомандващ генерал Валери Залужний отговори на критиките относно украинската контраофанзива, като заяви, че това не е антибунтовническо движение, а битката при Курск, споменавайки продължилата със седмици битка от Втората световна война, която в крайна сметка позволява на съветската армия да си върне инициативата на бойното поле и да овладее значителни части от територия.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк съобщи, че руските сили извършват допълнително странично предислоциране от Херсонска област към фронтовата линия в Запорожка област, което предполага, че украинските сили допълнително са влошили състоянието на руските отбранителни линии в района. На 23 август Хуменюк съобщи, че руснаците прехвърлят части от Херсонското направление към Запорожкото поради големия брой ранени сред силите, които се отбраняват в Запорожка област.

Изявлението на Хуменюк подкрепя предишната оценка на ISW, че липсата на оперативни резерви на Русия ще принуди руското командване да извърши допълнително предислоциране, тъй като украинските контранастъпателни операции продължават да влошават защитата на руските сили в няколко сектора на фронта. Руското странично предислоциране вероятно ще отслаби руските отбранителни линии като цяло, тъй като тези прехвърляния предлагат на украинските сили допълнителни възможности, от които да се възползват. Това вероятно ще изисква украинските сили да продължат усилията си в няколко сектора на фронта, които или приковават руските сили към определен район, или поставят руското командване пред дилеми кои оси да подсилят. Украинска офанзива, фокусирана изключително върху една ос, би позволила на руските сили да преразположат странично сили от другаде в Украйна, без да се безпокоят за последствията от отслабване на други сектори на фронта, както ISW е наблюдавал преди.

Междувременно ISW обръща внимание на продължаващите украински атаки в тила на противника в окупираните от Русия територии. Украинските сили проведоха ограничен рейд на западния бряг на окупирания Крим на 24 август. Украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) публикува кадри и обяви, че украинските сили са извършили десант наблизо до Оленивка и Маяк (и двете на 116 км североизточно от Севастопол). ГУР обяви също, че украинските сили са влезли в сблъсък с руснаците и са издигнали украински флаг, преди да напуснат брега. ​​Повечето руски източници неглижираха десанта като незначителен, но популярни военни кореспонденти изразяват своята загриженост по повод уязвимостта на руската отбрана в западното крайбрежие на Черно море и Западен Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!