Вилнюс маха Паметника на съветските воини в гробището Антакалнис, под въоръжените автоматчици няма гробове

OFFNews 09 юни 2022 в 10:05 2676 6

Паметник на съветските воини във Вилнюс

Снимка LRT

Паметникът на съветските воини на гробищата във Вилнюс ще бъде демонтиран, реши общинският съвет на литовската столица.

Общинският съвет на Вилнюс одобри демонтирането на скулптурната композиция на мемориала на съветските войници, вдигната на гробището Антакалнис в съветско време, съобщи телевизионният канал LRT. При гласуването 39 души от местния парламент са били за, 3 против, а един се е въздържал.

В Антакалнис са погребани съветски войници, а кметът на литовската столица още в началото на дискусията посочи, че надгробните плочи на погребаните там воини няма да бъдат пипани, ще бъде премахнат единствено скулптурния ансамбъл от 6 гранитни фигури на воини с автомати, под които никой не е погребан. В понеделник литовският отдел за културно наследство изключи шестте фигури съветски войници от списъка на защитените културно-исторически ценности.

Ръководството на литовската столица вече е започнало разговори със строителната фирма „Гринда“ за демонтаж на гранитните воини и това ще се случи още през лятото.

Литва, както и останалите балтийски републики се борят с едно умишлено създавано явление – поддържане на култ към съветската армия на публични места, които нямат нищо общо с нормалните практики на погребения и почит към загиналите. Според кмета Ремигиус Шимашюс съветските власти умишлено са извършвали погребения дори на площадите в градовете, за да превърнат тези места в места на култ. „Имахме погребения на пл. „Кудирка“, както знаете, и, съответно руснаците искаха да се отнасяме към този площад като към гробище, въпреки, че това си е просто градски площад. В същото време на самите гробища са направили един площад, под който няма погребани, съответно ние можем да го третираме като обикновен площад и да премахнем паметниците.“ – коментира Шимашюс.

Кметът на Вилнюс обещава „хуманен“ демонтаж на гранитните фигури без взривяване и раздробяване „Със сигурност няма да го направим брутално, ще бъдат демонтирани по начин, който да е уважителен и ясен. Ние не сме изкуствоведи, за да оценяваме паметника по съдържание, ще го демонтираме така, че да не бъде повреден.“ – допълни Шимашюс.

На 13 май Общинският съвет на Рига реши да демонтира паметника на съветските войници в Парка на победата в латвийската столица. За събарянето на паметника гласуваха 39 депутати, против бяха само 13. Малко по-рано латвийският парламент се оттегли от споразумението с Русия за запазване на военни паметници, което премахна последните законови пречки за разрушаването на паметника на съветските войници в Рига.

Войната на Русия срещу Украйна предизвика поредната война в балтийските страни - войната на паметниците. Властите на Латвия, Литва и Естония смятат, че символите от съветската епоха вече нямат място в техните страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

6

Mateevk

09.06 2022 в 15:47

За паметника на СА много пъти съм казвал, че трябва не да се мести, а промени символиката му. Но ние вече поехме по друг път и това скоро няма да стане. Дано някой го доживее, защкоот съмо ние ще останем с такъв паметник, за да идва тука примерно Рогозин да поднася букетчета..

3714

5

GB

09.06 2022 в 14:43

Първо, така наречените фашисти в България са поддържали пълни дипломатически отношения със ссср-то през всв. До 5 септември, когато те ни обявяват война и нахлуват.

Второ, доста от паметниците с руска войска с оръжия, стърчащи над селища и институции в България, не са костници и нямат никаква връзка с общочовешките ценности.

Тъкмо напротив! След като са обирали държавата ни, тормозили и мародерствали, трябва дори да отхвърляме такова агресивно поведение към хората!

Човешкото тук е да ги премахнем от живота на българите!

Който иска да ги гледа, да върви в музея, да си плати входа и да се кефи на поробителя!

2550

4

alfakentavur

09.06 2022 в 10:53

Глупавото куче трябва да знае няколко неща
1. В България фашизъм не е имало никога
2. Има голяма разлика между руски и съветски паметници.
Всеки нормален човек, който тук призовава за махане на паметници, го прави за съветски такива, а не за руски.

12078

2

edin slep

09.06 2022 в 10:27

Жалко, че тук няма консенсус да махнем МОЧА, Альоша и още хиляди разпръснати из цялата страна грозотии.

2550

1

alfakentavur

09.06 2022 в 10:07

Да махаме и ние Моча!
 
X

Да помогнем на украинските деца!