Виена планира ваксинационно парти за младежи

Ресторантите в Москва ще работят с пропускателен режим за клиентите

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2021 в 15:50 828 0

Градските власти на Виена искат да насърчат младите хора да се ваксинират срещу коронавирус с музика и празнична атмосфера, предаде ДПА.

В началото на юли австрийската столица ще бъде организирано едно или няколко ваксинационни партита, съобщи говорител на градската управа.

Виена предлага също часове за семейно ваксиниране, за да могат родители и деца заедно да се вземат предпазни мерки срещу коронавируса.

От вчера вече и деца и тийнейджъри на възраст от 12 до 17 години могат да се регистрират за ваксиниране. Интересът бе толкова голям, че за два часа бяха резервирани 10 000 дози. От днес започва регистрацията за младите на възраст от 18 до 30 години. Във Виена 27 на сто от населението вече е преминало пълен цикъл на ваксиниране.

Московските ресторанти преминават към пропускателен режим от 28 юни. Това съобщи омбудсманът на ресторантьорския бизнес в Москва Сергей Миронов, предаде БТА.

В заведенията за обществено хранене в Москва ще бъдат допускани само посетители, които са преболедували COVID-19 през последните шест месеца, ваксинираните и хората с отрицателен PCR тест за коронавирус, който е валиден три дни, обяви по-рано кметът на Москва Сергей Собянин, отбелязва Ройтерс.

От 28 юни московските ресторанти, кафенета и баровете ще трябва да създадат система за проверка чрез QR код. Заведенията, които не могат да изпълнят тези изисквания, ще имат право да продават храна само за вкъщи. Тези, които изпълнят изискванията, ще могат да работят без ограничения на работното време и посетителите им няма да се налага да носят предпазни маски и ръкавици. За персонала носенето на маски и ръкавици ще остане задължително. 

Собянин съобщи, че на над два милиона жители на Москва вече е била поставена поне една доза от ваксина и че броят на хората, записали час за ваксинация, е нараснал значително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови