Великобритания за пръв път пусна от въздуха хуманитарна помощ над Газа

OFFNews 26 март 2024 в 08:43 969 0

Помощ за Газа

Снимка БТА/АП

Самолет пуска хуманитарна помощ от въздуха над ивицата Газа

Великобритания пусна за пръв път от въздуха хуманитарна помощ за ивицата Газа. Министърът на отбраната Грант Шапс призова Израел да позволи в палестинския анклав да влезе още подкрепа за бедстващото население, съобщиха ДПА и БТА.

Кралските военновъздушни сили (КВВС) пуснаха от въздуха за жителите на Газа над 10 тона хуманитарна помощ, включително вода, ориз, олио, брашно, консервирани храни и бебешко мляко. 

Самолетът на КВВС А400М, доставил стоките от първа необходимост, излетя от Аман, включвайки се по този начин в оглавената от Йордания международна мисия за доставяне на хуманитарна помощ за ивицата Газа по въздух, посочи британското Министерство на отбраната.

"Призоваваме Израел да осигури пристанищен достъп и да отвори още гранични пунктове, за да увеличим обемите на хуманитарното подпомагане за Газа", заяви Шапс. 

Пускането на хуманитарна помощ по въздух стана в същия ден, в който Великобритания подкрепи призива на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Газа по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан.

От "Даунинг стрийт" определиха резолюцията на Съвета като ясен сигнал, че заложниците, държани от "Хамас", трябва да бъдат освободени и да се позволи в Газа да влезе повече хуманитарна помощ.

Досега Лондон участваше в международните усилия за пускане от въздуха на хуманитарна помощ над Газа единствено чрез осигуряването на около 600 парашута по молба на Йордания и Бахрейн. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!