Великобритания отказа да екстрадира мъж, обвинен в хакването на хиляди компютри в САЩ

OFFNews 05 февруари 2018 в 17:45 4588 0

Снимка AFP

Британски съдии отхвърлиха днес искането на САЩ за екстрадиция на мъж, обвинен в хакването на хиляди американски правителствени компютри. Решението може да се окаже прецедент за подобни висящи казуси, отбелязва AFP.

33-годишният Лори Лав, който има двойно гражданство - британско и финландско - е обвиняем в Съединените щати за предполагаеми хакерски атаки през 2012 и 2013 г. срещу мрежи на американския федерален резерв, американската армия, НАСА и срещу други институции. 

Мъжът страда от Синдром на Аспергер и е бил диагностициран с депресия.

Арестуван е в дома си във Великобритания през октомври 2013 г.

"Причината, поради която минах през това изпитание не е просто да се спася от отвличане и заключване за 99 година в страна, която никога не съм посещавал, - каза Лав. - Причината е да се създаде прецедент, така че това да не се случи и на други хора в бъдеще."

Ако има подозрение за извършването на престъпление, ще бъда съден тук, във Великобритания, допълни той.

Кейм Тоднер, представител на юридическата кантора, която представлява Лав, приветства решението и коментира, че британската юридическа система е приела, че тя трябва да разреши казуса, а не да приема искането на американското правителство.

Съдиите не са били убедени, че евентуалното екстрадиране не би повлияло сериозно на състоянието на Лори.

Сега САЩ имат 14 дена, в които могат да обжалват решението пред Върховния съд.

Лори Лав е роден на 14 декември 1984 г. във Великобритания. Обвинен е в кражба на данни от компютри на американското правителство. Лав е роден в графство Съфолк, Източна Англия. Баща му Александър Лав е затворнически свещеник, майка му Сирка-Лиса Лав също е работила в затвор. Отпада от колежа, в който учи и започва работа във ферма за пуйки. Подава документи за получаването на финландски паспорт и след получаването му служи в армията на страната в продължение на 6 месеца. След това учи в Нотингамския университет, но отново отпада - през втората година от следването си по здравословни причини. В университета е част от протестната окупация на университета, извършена от студенти и работещи там през 2011 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков