Великобритания обвини Путин за убийството на Литвиненко

OFFNews 21 януари 2016 в 12:37 6685 19

Снимка TCH

Убийството на бившия руски агент Александър Литвиненко с радиоактивен изотоп полоний вероятно е станало с одобрението на руския президент Владимир Путин. 

Това е заключението на официалното разследване на Великобритания по случая с убийството на Литвиненко. 

„Убеден съм, че Литвиненко е починал от смъртоносна доза полоний-210, който е приел с чаша чай в хотел „Милениум” на 1 ноември 2006 година. Той е направил това не случайно и не с цел да извърши самоубийство. Той е бил преднамерено отровен”, става ясно от изводите на ръководителя на разследването съдия Робърт Оуен. 

Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун са физическите убийци на бившия агент на ФСБ, но администрацията в Кремъл, Владимир Путин и членовете на неговата администрация имат мотиви за убийството, тъй като между Путин и Литвиненко е имало лична вражда, става ясно от доклада. 

"Като се вземат предвид всички представени ми доказателства и анализи, смятам, че операцията на ФСБ за убийството на Литвиненко вероятно е одобрена от Патрушев (бившият директор на ФСБ Николай Патрушев, бел.ред.), както и от Путин", е становището на Оуен.

Литвиненко почина на 43-годишна възраст на 23 ноември 2006 г., 6 години след бягството си от Русия.  Смъртта му е настъпила три седмици след приемането на полоний-210, поставен в чаша със зелен чай в луксозния лондонски хотел "Милениум". 

Литвиненко е известен като яростен критик на Путин. 

Синът на Александър Литвиненко Анатолий обяви, че убийците на баща му са прикривани от руската държава. 

Позицията на Кремъл по въпроса е, че делото за смъртта на Литвиненко не е в сферата на интереса на Русия.

"Разследването на Великобритания и конкретният случай не са интересна за нас тема, която не е част от дневния ни ред", заяви вчера говорителят на руския президент Дмитрий Песков. 

Докладът на британския съд за причините за смъртта на Александър Литвиненко са политически ангажирани и Русия съжалява, че това дело помрачава отношенията между Лондон и Москва, заяви в коментар на заключенията на разследването говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя подчерта, че британското разследване на смъртта на Литвиненко е било непрозрачно.

„Като се има предвид това, нямахме основания да очакваме, че докладът от един политически ангажиран и крайно непрозрачен процес, воден от изначално определен „нужен“ резултат, ще се окаже обективен и безпристрастен“, подчерта Захарова.

Руската позиция по този въпрос е добре известна и остава непроменена. Съжаляваме, че едно криминално дело беше политизирано и помрачи двустранните ни отношения, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!