Едуард Ъпстейн: Литвиненко не е убит, нещастен случай е

11 август 2013 в 14:00 2995 2

Литвиненко преди да умре. Снимка: telegraph.co.uk
Литвиненко преди да умре. Снимка: telegraph.co.uk

Смъртта на Александър Литвиненко през есента на 2006 г. е плод на нещастен случай, а не е заговор за убийството му от страна на руското разузнаване.

Това пише американският разследващ журналист Едуард Ъпстейн в статията в лондонския в. "Дейли мейл".

Ъпстейн се прочу с двете си книги за убийството на американския президент Джон Кенеди през 1963 г.

Журналистът е направил свое разследване на смъртта на Литвиненко.

"Общоприетата версия за случилото се е далеч от истината. Установените от мен факти…поставят следния въпрос: имат ли пръст британските служби в случилото се?", пише Ъпстейн.

Той припомня, че причината за отравянето е радиоактивният полоний-210, който е изотопен материал, използван в първите фази от създаването на ядрено оръжие.

"Необяснимото присъствие на полоний би трябвало да положи началото на разследване от страната на международните организации за неразпространение на ядрени материали, за да се установи от коя страна е дошло това радиоактивно вещество.

Но вместо това полицията решила, че веществото е незаконно внесено в Лондон за извършване на убийство", коментира още журналистът.

Според него тази версия е малко вероятна.

"За целта има други средства – нож, куршум. Като оръжие за убийство полоният е твърде сложен, защото е опасен за онези, които смятат да го използват", твърди той.

Журналистът е разговарял в Москва с Андрей Луговой, когото британската страна обвини в убийството на Литвиненко. 

"Моята версия е, че никой не е убивал Литвиненко, той е умрял от заразяване с полоний заради случайния му теч", е изводът на Ъпстейн.

Той напомня, че Литвиненко е работил за британските, американските и италианските спецслужби и че той и група лица от обкръжението му са били в контакт с контейнера, в който се е намирал полоний-210.

Аз стигнах до извода, че в някакъв момент е имало теч от контейнера, който е довел до катастрофални последствия", пише разследващият журналист.

В потвърждение на своята гледна точка той посочва факта, че ключови свидетелства, включително отчетът за аутопсията на Литвиненко, са били засекретени от британското правителство като "държавна тайна". 

И други специалисти смятат, че Литвиненко е участвал в операция на западните служби за разобличаването на група от лица, която се е опитвала да се сдобие с ядрени материали. Има данни, че групата е действала в интерес на една от страните в Близкия изток и Персийския залив.

Лондон / Великобритания

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието