Великобритания и 4 европейски страни търсят компании за доставка на ракети с обсег от 300 км за Украйна

OFFNews 09 май 2023 в 20:14 2820 0

Снимка Wikimedia

Група европейски държави, както и Обединеното кралство, търсят компании, които могат да доставят на Украйна ракети с обсег до 300 км, съобщават Ройтерс и УНИАН. 

Призив за отговор от компании, които биха могли да осигурят такива ракети, е от Великобритания, Норвегия, Холандия, Дания и Швеция.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство, което управлява Международния фонд за Украйна, поиска компаниите да се свържат с тях, ако могат да осигурят подобни ракети. Ракетите трябва да могат да бъдат изстрелвани от земя, море или въздух, с полезен товар от 20 кг до 490 кг.

Украйна отдавна моли своите съюзници да доставят оръжия с голям обсег , за да освободят Крим и да нанесат удари по военни цели в самата Русия. Вашингтон в отговор отбеляза, че използването на такива видове оръжия може да доведе до нова ескалация на военните действия.

Според експерти става въпрос за ракетите Storm Shadow.

Междувременно Украйна ще получи още системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси, 155-милиметрови артилерийски снаряди, радари и други на стойност 1.2 млрд. долара, става ясно от съобщение на Пентагона. 

"Съединените щати ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, за да осигурят на Украйна способности, за да покрие непосредствените си нужди на бойното поле и дългосрочните си изисквания за помощ в сигурността", посочват оттам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!