Възобновяват преговорите за възстановяване на правителството на Северна Ирландия

OFFNews 26 април 2019 в 20:25 2727 0

Британският премиер Тереза Мей и министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар съобщиха, че ще започнат нови преговори за възстановяване на делегираното правителство на Северна Ирландия. 

Очаква се преговорите да започнат на 7 май. По-рано тази седмица двамата министър-председатели посетиха погребението на журналистката Лайра Маккий, която бе убита на 18 април при размирици в северноирландския град Лондондери. Преди няколко дни от организацията "Нова ИРА" поеха отговорност за смъртта ѝ и поднесоха извинения. По техни думи атаката е била срещу полицаи, до които в този момент стояла Маккий.

На погребението католическият свещеник Мартин Магил попита защо е трябвало да се стигне до убийството ѝ, за да се обединят политиците в Северна Ирландия. След това последваха призиви за общи преговори, които да възстановят правителството в Стормонт, тъй като държавата е без делегирано правителство от януари 2017 г. насам. 

"Съгласихме се да започнем нови политически преговори, в които да участват главните политически партии в Северна Ирландия, заедно с правителствата на Обединеното кралство и Ирландия", заявяват в обръщението си Мей и Варадкар.

По техни думи целта на преговорите е бързо да бъдат възстановени до пълна работоспособност демократичните институции на Северна Ирландия, които са били договорени на Споразумението от Разпети петък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови